Ombudsman, tek taş yüzükte, ÖSYM'yi haklı buldu

Ombudsman, tek taş yüzükle sınava girdiği için sınavı iptal olan adayın başvurusunda ÖSYM'yi haklı buldu

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Mart 2016 09:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Ombudsman, tek taş yüzükte, ÖSYM'yi haklı buldu

2015 KPSS sınavında yaşanan olayda, bir bayan aday, öğlede sonraki oturuma parmağında tek taş olan bir yüzükle katılmıştır. Sınav esnasında bu durum tespit edilmiş ve tutanak altına alınmıştır. Sınav sonuçları açıklandığında, sınav kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle adayın sınavının öğleden sonraki bölümü geçersiz sayılmış ve ilgili derslerle ilgili olan puan hesaplaması yapılmamıştır.

Kamu Denetçiliği Kurumu yaptığı incelemede, ÖSYM'nin gerekçelerini haklı bulmuştur. ÖSYM tek taş yüzüğün içine konulacak teknolojik cihazlarla kopya çekilmesinin mümkün olduğunu belirtmiştir.

Kamu Baş Denetçisi de on binlerce sınava katılan kişinin bulunduğu ortamlarda, sadece idareye her türlü tedbiri alma yükümlülüğünün getirilmesinin kamu yararı ile uygun düşmediğine dikkat çekmiş ve sınava giren bireylerinde kılavuzlarda açıklanan talimatlara uyma yükümlülüğü bulunduğunu belirtmiştir.

Kamu Denetçiliği Kurumunun konuya dair nihai değerlendirmesi şu şekildedir:

"32.Yukarıdan bu yana tüm açıklananlar, şikayetçinin iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, mevzuat, yargı kararı ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde 6114 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesi gereğince ÖSYM'nin sınav kurallarına uymayan adayların girdiği sınavları geçersiz sayma yetkisine haiz olduğu, ÖSYM'nin sınavların sağlıklı, objektif ve güvenli bir biçimde yapılması konusunda önceden belirlenmiş ve ilan edilmiş kurallara uyulmasının sağlanmasının, sınavların yapılış amacının gereği olduğu, sınavın geçersiz sayılması yaptırımıyla karşılaşan şikayetçinin sınav salonunda parmağında bulundurduğu tek taş yüzüğün, sınava getirilmesi yasak olan araç-gereçler kapsamında kaldığı, sınavın kopya iddiasıyla geçersiz sayılmadığı ve sınavın geçersiz sayılması işleminin kurallara riayet etmemenin bir sonucu olduğu anlaşıldığından söz konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır"

İlgili görüşün tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber