Danıştaydan reçetelere kısıtlama getiren uygulamaya durdurma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2006 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Maliye Bakanlığının Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin, pratisyen hekimlerin reçete yazmalarına kısıtlama getiren ve ayaktan tedavilerde, bazı durumlar dışında; reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılmasını öngören hükümlerinin yürütmesini durdurdu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Maliye Bakanlığının 29 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6 sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile anılan Tebliğin bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkındaki 31 Mayıs 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7 sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Dava konusu, Danıştay 5 ve 10. dairelerinin görev alanına girdiği için ortak heyet yürütmenin durdurulması istemini karara bağladı.

Heyet, tebliğin, "Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı" başlıklı 12.1 hükmü, "Antidepresanlar ve Antipsikotiklerin Kullanım İlkeleri" başlıklı 12.7.2 hükmü ve "Antiepileptik İlaçların Epilepside Kullanım İlkeleri" başlıklı 12.7.25 hükmü ile EK 2-A'daki listelenen bazı ilaçların uzmanlar dışında yazılamayacağına ilişkin hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Heyet, diğer maddelere yönelik yürütmenin durdurulması istemini ise reddetti.

Maliye Bakanlığının karara itiraz hakkı bulunuyor.

Tebliğin yürütmesi durdurulan 12.1 hükmünde, ayaktan tedavilerde, belirtilen durumlar dışında; reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılmasını öngörüyor

Danıştay, tebliğin pratisyen hekimlerin ilaç yazımına kısıtlama getiren hükümlerinin de yürütmesini durdurdu.

Buna göre, tebliğin, antidepresanlar ve

Danıştayın yürütmesini durdurduğu Antiepileptik İlaçların Epilepside Kullanım İlkeleri başlıklı 12.7.25 hükmünde, "yeni nesil antiepileptiklerin, nöroloji, çocuk hastalıkları veya nöroşirurji uzman hekimleri tarafından yazılması şartı" getiriliyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber