Tek maddeyle dokunulacak

AK Parti, 506 dokunulmazlık fezlekesiyle ilgili "Anayasa'ya geçici madde eklenmesi ve bu dosyaların 15 gün içinde yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilmesi"ni öngören teklifini muhalefet partilerine iletti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Mart 2016 06:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tek maddeyle dokunulacak

Hükümetin muhalefete 'dokunulmazlık' restinin ardından Meclis'te 'dokunulmazlık' trafiği başladı. AK Parti, TBMM'deki 506 dokunulmazlık fezlekesiyle ilgili 'Anayasa'ya geçici madde eklenmesi ve bu dosyaların 15 gün içinde yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilmesi'ni öngören teklifini muhalefet partilerine iletti. Muhalefet ise teklifi yetkili kurullarında görüşerek AK Parti'ye kararını iletecek.

TEKLİF NE GETİRİYOR?

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı dün önce CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, ardından MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve HDP İstanbul Milletvekili ve İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder'le görüşerek partisinin teklifini sundu. AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili teklifi Anayasa'ya "geçici 20. madde" olarak yeni bir geçici madde konulmasını öngörüyor. Söz konusu maddede, Meclis'te bulunan tüm dokunulmazlık tezkereleri ve ekli dosyalarının 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilmesi hükmü yer alıyor. AK Parti'nin götürdüğü ve yapılacak görüşmelere göre üzerinde değişiklik yapılabileceği belirtilen metinde, Anayasa'ya eklenecek geçici madde iki fıkra olarak düzenleniyor.

İKİ FIKRALIK EK

İlk fıkrasında, dokunulmazlıkları düzenleyen Anayasa'nın 83. maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor. AK Parti'nin teklifinde, "Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihte, Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığına havale edilen ve esas numarası alan Yasama Dokunulmazlığı Tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonda bulunan ekli listede adı ve soyadı belirtilen milletvekillerine ait Yasama Dokunulmazlığı dosyalarına ilişkin olarak ilgili milletvekilleri hakkında 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Kanunun 83'üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki birinci cümle hükmü uygulanmaz" denilerek, Anayasa'nın 83. maddesindeki, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmünün uygulanmayacağı belirtiliyor.

15 GÜNDE YARGIYA HAVALE

Maddenin ikinci fıkrasında ise, "Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında bulunan Yasama Dokunulmazlığı Tezkereleri ve eki dosyalar on beş gün içinde, ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere, Başbakanlığa iade edilir" denilerek, dosyaların 15 gün içinde yargıya havale edileceği belirtiliyor.

MUHALEFETİN TAVRI

AK Parti'nin teklifini sunmasının ardından gözler muhalefet partilerine çevrildi. CHP, MHP ve HDP, anayasaya geçici madde eklenmesini öngören teklifle ilgili kararını önümüzdeki hafta AK Parti'ye bildirecek. CHP, AK Parti'nin önerisine 'geçici madde yerine anayasanın 83. Maddesini değiştirelim" önerisiyle karşılık verecek. MHP, öncelikle teröre bulaşan HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması, ardından Anayasa'nın 83. Maddesinde değişikliğe gidilerek kürsü dokunulmazlığının dışındaki bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyecek. HDP ise 506 dosyanın yanı sıra bütün milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istiyor.

Adalet Bakanı BOZDAĞ:

SAMİMİLERSE DESTEK GELİR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ muhalefete samimiyet çağrısında bulundu, "CHP çağrısında samimiyse, bu anayasa değişikliği konusunda destek verir, ortaklaşa metin de yazılabilir ya da hazır olan bir metin üzerinde mutabakat da sağlanabilir. MHP Genel Başkanı'nın yaptığı açıklamalara da bakarsak, MHP bu konuda samimi bir yaklaşım ortaya koymuyor" dedi.

MECLİS 9 AY ÇALIŞACAKTI

AnayasaKomisyonu Başkanı Mustafa Şentop AK Parti'nin anayasaya geçici madde ekleyerek neden özel düzenleme yapmak istediğini şöyle anlattı: Tüm dosyalarla ilgili işlem yapmanın süresi tam 9 ay demek. Bütün bu süre kaybını ortadan kaldırmak için "tüm dokunulmazlıkları kaldıralım" önerisi getirdik.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş:

MAHKEMELER NE KARAR VERİRSE!

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dokunulmazlıklarla ilgili şunları söyledi: "Dokunulmazlıklarla ilgili TBMM'nin siyasi yük almasının gereği yoktur. Parlamento burada işin gereğini yapar. Dokunulmazlıkları kaldırır, ondan sonra iş mahkeme sürecine intikal etmiş olur. Mahkemeler her dosya ile ilgili ne karar verirse, o mahkemelerin bileceği iş. Burada alınan tutum doğrudur. Kamuoyu beklentilerine uygundur. Umarım diğer muhalefet partileri de bu çağrımıza yanıt verirler.

EVRİN GÜVENDİK-ZÜBEYDE YALÇIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber