Psikiyatrist Verimli: Polis seçiminde kişilik dikkate alınmıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Psikiyatrist Arif Verimli, polisliğe seçimde kişilik özelliklerinin değerlendirilemediğini, bu yapılamayınca da polisliğe uygun olmayan insanların mesleğe katıldığını ifade etti.

Afyonkarahisar'da eşi 28 yaşındaki Seviye, 4 yaşındaki oğlu Özer, kayınvalidesi 57 yaşındaki Semiha Kılınçaslan ve baldızı 23 yaşındaki Hanife Kılınçaslan'ı öldüren polis memuru 31 yaşındaki Zafer Başaran'ın, katliamı 1 yıl öncesinde planladığına ilişkin görüntülerinin ortaya çıkmasının tartışmaları sürerken, psikiyatristlerden polisliğe seçimler ve iş yoğunluğu konusunda uyarı geldi. Psikiyatrist Arif Verimli, polisliğe alımlarda kişilik özelliklerine gerekli özenin gösterilmesinin önemine işaret etti.

Psikiyatrist Arif Verimli ANKA'ya yaptığı açıklamada, Türk polisinde stres değerlendirmesini ?iş ortamından kaynaklanan nedenler?, ?kişisel özellikleri?, ?çalışma koşulları?, ?idari, yasal ve sosyal destek alamama?, ?ekonomik ve maddi nedenler?, ?aile yaşantısından kaynaklanan nedenler? olarak ayırmak gerektiğini söyledi.

Sürekli normal dışı olaylarla (suç, suçlu, cinayet vs.) mücadele ettikleri için polislerin ruhsal durumunun olumsuz etkilendiğine işaret eden Verimli, ?Teşkilat içinde zaman zaman hiyerarşik yapının çalışanların iş doyumunu engelleyecek biçimde uygulanması polislerde verimliliğin düşmesine neden olmaktadır? dedi. Verimli, Türk polisinin yasalarla belirlenmiş olan sorumluluk alanının genişliğinin, her yasal uygulamadan polisin mesul tutulmasına yol açtığını ifade ederken, bunun da bir suç olayında ilgili tüm yasaların uygulamalarını bilmek zorunluluğunu ortaya çıkardığını bildirdi.

POLİSİN KONSER VE MAÇLARDA GÖREVLENDİRİLMESİ STRESİNİ ARTIRIYOR

Kişilik özelliklerin polis seçiminde değerlendirilememesinin, polisliğe uygun olmayan kişilik özelliğine sahip kişilerin mesleğe katılmasına neden olduğunu anlatan Verimli, işyerinde izin kullanamama ve ödüllendirmede adaletsizlik düşüncesi meslek doyumunu düşürdüğüne değindi. Verimli, ?Çalışma ortamında bireysel rollerin belirsizliği, vardiya sistemindeki problemler, nöbetlerin uzunluğu ve mesai dışında sık sık göreve çağrılma gibi çalışma ortamından kaynaklanan nedenler polisin stres kaynaklarından bazılarıdır. Hiyerarşik yapının katı biçimde uygulanması polisin insiyatif kullanma imkanını ortadan kaldırmaktadır. Bunların yanında asli görev dışı algılanan işlerde göreve gelme (Konser, maç gibi) durumunda kalmaları ve tatillerinden yararlanamamaları polisin stresini artırmaktadır? dedi.

Kurumsal desteğin azlığının ya da kurumun idari desteği vermemesinin mesleki verimliliği düşürdüğüne işaret eden Verimli, polisin eşdeğer diğer meslek gruplarına göre ücretlerinin daha düşük olduğunu ifade etti. Verimli, polisin aile yaşantısından kaynaklanan problemlerinin (evli ya da bekar olma gibi) de iş stresini artırdığını ifade ederken, ailede ekonomik, sağlık ya da duygusal problemlerin olmasının iş verimini düşürdüğünü kaydetti. Verimli, ?Diğer taraftan iş ortamındaki özellikle mesai sisteminden kaynaklanan nedenlerden dolayı ailesine zaman ayıramama problemleri de aile yaşantısını etkilemektedir? dedi.

POLİS SANATSAL FAALİYETLERE KATILMALI

Polislerin bir problemlerii olduğunda ruh sağlığı yardımı alamamalarının stresini artırdığına dikkat çeken Verimli, böylece problemlerin daha da kronik hale geldiğini belirtti. Sosyal, sanatsal ya da sportif faaliyetlere katılamamalarının da polisin ruhsal dengesini etkilediğine değinen Verimli şöyle devam etti:

?Stres düzeyi fazla yüksek olan polislerin iş doyumları daha düşük olmaktadır. İş doyumu düşük ve aşın stresli personelin de verimi düşmektedir. Polis stresinin genellikle çalışma ortamının organizasyonu ve işletme politikaları ile ilgili olduğu sonucuna varılmıştır. İş stresi ile işyeri koşullan, kişilik özellikleri, işin niteliği, iş yerinin örgütlenme biçimi, stresle baş etme stratejileri, iş doyumu, sosyal destek, roller ve strese yatkınlık gibi faktörler ilişkilidir. Sağlıklı bir personel seçiminin gerçekleştirilmesi, iş ortamında mesai, fiziksel yapı ve rol tanımı gibi konularda iyileştirmelerin yapılması ile sağlık, sosyal ve ekonomik alanlarda desteklerin artırılması yararlı olacaktır. Bu nedenlerden, dolayı Türk polisinin iş doyumunu artıracak, verimliliğini yükseltecek ve aşırı stresini denetleyebilecek yasal, idari ve kişisel düzenlemelerin yapılması gereklidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber