Çalışan 500 bin emekliye kötü haber.

Haber Giriş : 16 Kasım 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışan 500 bin emekliye kötü haber. Yılbaşından itibaren, çalıştıkları takdirde emekli maaşlarından yapılan kesinti artırılacak. Halen çalışan bir Bağ-Kur'lunun emekli maaşından yapılan 62 YTL kesinti en az 200 YTL'ye yükselecek

ÇALIŞAN emeklileri yeni yılda kötü bir sürpriz bekliyor. Yeni yıldan itibaren emekli maaşlarında yapılan kesintiler artıyor. Şöyle ki; Ağustos 2003'teki düzenleme ile çalışan emeklilerin maaşlarından kesintiler yapılmaya başlanmıştı. Buna göre çalışan Bağ-Kur emeklilerinin, emekli maaşlarında yapılan kesinti oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Böylece çalışan her Bağ-Kur emeklisinin maaşından ortalama 62 YTL kesinti yapılmaya başlandı. Çalışan SSK emeklilerinin maaşlarında ise yıllardır yüzde 30 kesinti yapılıyor. Bunun yüzde 7.5'ini çalışan, yüzde 22.5'ini destek primi adı altında işveren ödüyor.

ÇOK TARTIŞILACAK

YASA o dönemlerde büyük tartışma yaratmıştı. Ancak Haziran 2006 itibariyle yasaya yapılan eklemelerle yılbaşından itibaren geçerli olacak yeni uygulama daha fazla tartışma yaratacak. Çünkü yılbaşından itibaren çalışan emeklilerin, emekli maaşlarından yapılan kesintilerin oranı artırılıyor. Buna göre çalışan bir Bağ-Kur emeklisinin maaşı yaptığı işe göre yüzde 33.5 ila 39 kesintiye uğrayacak. Bu da çalışan her Bağ-Kur emeklisinin maaşından en az 200 YTL kesinti anlamına geliyor.

500 BİNDEN FAZLA EMEKLİ

SOSYAL güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirildiğinden bu uygulama tüm çalışan emeklileri kapsayacak. Bu durumdan başka bir işte çalışan SSK ve Emekli Sandığı emeklileri de etkilenecek. Çalışan bir SSK emeklisinin maaşındaki kesinti yüzde 7.5'ten yüzde 14'e yükselecek. Resmi rakamlara göre şu anda SSK emeklisi olup halen çalışan 171 bin 751 SSK'lı var. Bunun iki katından fazla da Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisi bulunuyor. Bu düzenleme yılbaşından itibaren 500 binden fazla emeklinin maaşının düşmesine yol açacak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber