Bilim insanları Antarktika'da araştırmalar gerçekleştirecek
Hiçbir ülkenin tek başına hak sahibi olmadığı Antarktika kıtası 53 ülkenin bayrağı altında yönetiliyor. 1961'de yürürlüğe giren, ülkemizin de taraf olduğu "Antarktika Antlaşması" ile kıtada sadece bilimsel çalışmalara ve araştırma istasyonlarının faaliyet göstermesine izin veriliyor. 2048'e kadar kıtanın bütün yeraltı kaynakları ve yer üstü kaynakları koruma altında. Şu anda kıtada etkin olan ülkelerin 24'ü gözlemci statüsünde. 29 ülkeyse Antarktika ile ilgili alınacak kararlarda oy kullanabiliyor.
Ülkemiz ise gözlemci statüsünde bulunuyor. Kıtayla ilgili kararlarda oy hakkı elde edebilmek yani kıtanın geleceği ile ilgili söz sahibi olmak için kıtada önemli bilimsel araştırmaların yapılması gerekiyor. Kıtada bilimsel araştırmaların aktif olarak sürmesi ve yapılan bu araştırmaların sonuçlarının düzenli olarak yayınlanabilmesi için bir araştırma üssünün kurulması fayda sağlayacak.
Türkiye'nin Antarktika'da bilimsel araştırma üssü kurması ile ilgili çalışmalar yapan birçok bilim insanı var. Bu araştırmacıların çoğu ilk kez ortak bir projede buluşuyor. Farklı üniversitelerden ve TÜBİTAK'tan bilim insanlarının oluşturduğu Türk Antarktika Bilim Seferi Ekibi, 2-16 Nisan 2016 tarihleri arasında Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi araştırmacıları ile birlikte Antarktika'da araştırmalar gerçekleştirecek.
Ekip gezi programı dahilinde, ilk olarak 28 Mart'ta İstanbul Teknik Üniversitesi'nde seyahat öncesi eğitime katıldı. Eğitim sonrasında TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ'ın da katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda 2016 Türk Antarktika Bilim Seferi hakkında bilgi verildi.
29 Mart'ta İstanbul'dan ayrılarak Buenos Aires'se (Arjantin) giden ekip, Antarktika Antlaşması Sekretaryası'nı ziyaret ederek bilgi alışverişi yaptıktan sonra Güney Amerika'nın en ucundaki yerleşim yeri olan Ushuaia'ya geçecek. Burada Antarktika iklimine belli bir süre uyum sağlayabilmek için bekleyecek olan araştırmacılar, 2 Nisan günü kentle aynı adı taşıyan buzkıran gemisi "Ushuaia" ile Antarktika'ya doğru deniz yolculuğuna başlayacak. Antarktika'nın Peninsula, Galindez Adası ve çevresinde gerçekleştirilecek gezi kapsamında buzullar, okyanus, çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile ilgili incelemelerin yanı sıra deniz canlıları, biyoçeşitlilik gibi konularda da araştırmalar yapılacak.
2016 Türk Antarktika Bilim Seferi ekibi içinde TÜBİTAK'ın elektronik popüler bilim dergisi Bilim Genç'in yayın yönetmeni Dr. Bülent Gözcelioğlu da yer alıyor. Geziyle ilgili ayrıntılı bilgileri bilimgenc.tubitak.gov.tr adresinden takip edebilirsiniz.
2016 Türk Antarktika Bilim Seferi Ekibi
Sefer Lideri
- Prof. Dr. Bayram Öztürk, İstanbul Üniversitesi
Sefer Lideri Yardımcıları
- Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, İstanbul Teknik Üniversitesi
- Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül, Kocaeli Üniversitesi
Araştırma Ekibi
- Prof. Dr. Şamil Aktaş, İstanbul Üniversitesi
- Prof. Dr. Hasan Birol Çotuk, Marmara Üniversitesi
- Doç. Dr. İzzet Noyan Yılmaz, İstanbul Üniversitesi
- Doç. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı, Erciyes Üniversitesi
- Doç. Dr. Mehmet Akif Sarıkaya, İstanbul Teknik Üniversitesi
- Dr. Sinan Mavruk, Çukurova Üniversitesi
- Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arda Tonay, İstanbul Üniversitesi
- Dr. Bülent Gözcelıoğlu, TÜBİTAK
- Melike İdil Öz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Kaptan Özgün Oktar, İstanbul Teknik Üniversitesi