Şifresi doğum tarihi olanlar mutlaka değiştirmeli
Sızdırılan kimlik bilgileri ile usulsüz işlem yapmanın güç olduğunu söyleyen Bilişim Uzmanı Halil Öztürkçi "Tehlike kredi kartları ve e-devlet sisteminde. Şifresi 'doğum tarihi olanlar mutlaka değiştirmeli" dedi.
Paralel yapı kumpasıyla Türkiye'de 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin internete sızdırılması paniğe neden olurken, uzmanlar bu bilgilerle usulsüz işlem yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Adil Bilişim ve Bilişim Güvenliği şirketinin sahibi Halil Öztürkçi, vatandaşları kurumlardan gelen ve bilgi soran telefonlar ile kredi kartı şifreleri konusunda uyardı. Eldeki bilgilerle kişilerin özel bilgileri olmadan işlem yapılamayacağını anlatan Öztürkçi şöyle konuştu:
- TELEFON DOLANDIRICILARINA DİKKAT:
"Basında bu konu abartılmış durumda. Kredi kartı alınabilir, tapular el değiştir' diyorlar. Hayır bunlar olmaz. Adınıza kimse bu bilgilerle kredi kartı alamaz. Kredi çekemez. Banka sizin kimliğinizi görmek ister kredi verirken, doğrulama yapmak ister. Ama dolandırıcılar ellerindeki bu bilgileri 'Ben bir kuruluştan arıyorum' diyerek size sorabilir ve çeşitli bilgiler isteyebilir. Onlar da nüfus cüzdanı sıra ve cilt no ile diğer özel bilgiler olur. O zaman süreç tehlikeli olabilir o nedenle de kurumdan arayanların mutlaka doğrulanması gerekir. Herkese bilgi vermeyin.
- TAPUNUZ ELİNİZDEN GİTMEZ:
Kişisel bilgiler e - devlet sisteminde kayıtlı. Şifreleme sistemi var. Şu anda korsanların elinde olan ve dağıtılan bilgilerle e - devlet sistemine girmek de mümkün değil. Ama e - devlette, şu anda kullanılan güvenliğin daha arttırılması lazım. Vatandaşların birçoğu şu anda doğum tarihini hem e - devlet hem de kredi kartı şifresi olarak kullanıyor. Herkesin doğum tarihi deşifre oldu. O nedenle e - devlet ve banka kredi kartı şifrenizi doğum tarihi ise onu değiştirmeniz gerekiyor. Tapular ise el değiştiremez. Çünkü onun için tapu dairesine gidiliyor, kameralı sistem çalışıyor. Bu bilgilerle tapunuzu da kaybetmezsiniz.
- SİBER GÜVENLİK DEVREDE:
Kişisel bilgilerin çalındığı 2009-2010 yılı ile karşılaştırma yaparsak hem bankalar hem de devlet güvenlik sistemlerini geliştirmiş durumda. Siber güvenlik sistemleri kullanılıyor. Bankalar kendi güvenliklerini almış durumda. Ama devlette bazı sıkıntılar var. Onların birden fazla koruması gereken alan olduğu için sistemleri de farklı oluyor. Yine de bilgileri koruma açısından devlet şu anda oldukça güvenli.
Dünya genelinde yapılan bir araştırma son 3.5 yılda yaşanan veri hırsızlığı sonucunda, 3 milyar 712 milyon 694 bin 708 kayıt çalındığını ortaya koydu. Veri hırsızlığının en çok yaşandığı ülkeler ABD, Çin ve Güney Kore.
YSK BİLGİ PAYLAŞMAYACAK
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milyonlarca vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasıyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın sürdürüldüğünü belirterek, "Bundan sonraki seçimlerde, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) vatandaşlarımızın kimlik ve bilgileri herhangi bir siyasi partiyle bugünkü usul ve yöntemle paylaşmayacak. Buna yasal sınırlamalar getireceğimizi buradan ifade etmekteyim" dedi. Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer mümkün olursa herhangi hiçbir veri vermeyiz. Eğer veri vermek ihtiyacı doğacaksa sadece sandık numarası ve isim listesi paylaşılabilir. Bu bir alternatiftir."