Sahipsiz dostlara '5 yıldızlı' bakım
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Sarıyer Kısırkaya'da bir yıl önce hizmete açtığı Hayvan Bakımevi, sokak hayvanlarına sahipsizliklerini unutturuyor.
Kimi yavru, kimi yaşlı, kimi hasta, kimi yaralı... Ama hepsinin ortak noktası, ilgi ve sevgi ihtiyacı. Sıcak bir elin dokunuşuyla değişen bakışları, bir kap su, bir kap yemek karşısında sergiledikleri tavır, onların da duygularını nasıl dışa vurduklarını gözler önüne seriyor.
Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'da zaman zaman protesto gösterilerine konu olan sokak hayvanları, sanılanın aksine bu şehirde sahipsiz değil.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl hizmete açılan ve Türkiye'nin en büyük hayvan bakımevi özelliğine de sahip Kısırkaya Hayvan Bakımevi, sokak hayvanlarına kucak açıyor.
Kısırkaya'da 380 dönüm arazi üzerine kurulan dev tesiste, sahipsiz hayvanlara veterinerler eşliğinde aşılama, kısırlaştırma, tedavi, bakım hizmeti veriliyor. Hayvan Bakımevi'nde 13'ü veteriner olmak üzere 80 personel görev yapıyor. Bakımevi, idari bina, 5 ameliyathane, 10 tedavi ünitesi, her biri 500 metrekare alana sahip 200 bahçeli yaşam ünitesi, yavrulu anne barınakları olmak üzere 5 ayrı bölümden oluşuyor.
Kapasitesi 5 bin 650 olan barınakta, yılda 20 bin 850 hayvan kısırlaştırılabiliyor. Yaklaşık 3 kilometre mesafeden doğalgaz hattının döşendiği tesiste, sokak hayvanları yerden ısıtmalı barınaklarda, sıcak bir yuva ortamında günlerini geçiriyor. Barınaklardaki mikroklima özelliği sayesinde yazları serin, kışları sıcak bir ortam sunuluyor.
Barınaktaki sokak hayvanları günde 800 kilogram yiyecek tüketiyor.
Barınakların her biri sabah ve öğleden sonra, günde iki kez görevliler tarafından yıkanarak temizleniyor.
- Son teknolojiyle donatılmış ameliyathane
Hayvan barınağının en dikkati çekici bölümlerinin başında hastane geliyor. Hastanede, ultrason cihazı, hastabaşı monitörü, anestezi cihazı, kırık operasyonları için röntgen cihazı, ameliyathanelerde HEPA filtre sistemi kullanılıyor.
Sokaktan alınan köpekler ilk önce hastanedeki tedavi odasına alınıyor. Burada veteriner tarafından muayeneleri yapılan köpekler, sağlık durumlarına göre diğer bölümlere yönlendiriliyor. Ultrason cihazıyla köpeklerin iç organları da gözden geçiriliyor.
Kaza geçirmiş köpekler ise röntgenleri çekildikten sonra ameliyata alınıyor. Ameliyat sonrası bu köpekler, ayrı bir barınakta iyileşmeleri için gözetim altında tutuluyor.
Bakımevine getirilen hayvanlar mikroçip ve küpe sistemiyle, elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. İşaretlenen hayvanlar, isteyen kişilere sahiplendiriliyor. Sahiplendirilemeyen hayvanlar ise aşılama, bakım, tedavi ve kısırlaştırma işleminden sonra alındıkları noktaya tekrar bırakılıyor.
- Mikroçiple işaretlenen köpekler veritabanında kayıt altında
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, 26 hayvan nakil aracıyla sahipsiz hayvanların bakımevine getirildiğini, kısırlaştırıldığını, postoperatif bakımlarının ve kuduz aşılarının yapıldığını, işaretlendikten sonra alındığı yere bırakıldığını anlattı.
İşararetlemeyi kulak küpesi, kulak kepçesi içine dövme ve mikroçip olmak üzere üç ayrı yöntemle gerçekleştirdiklerini aktaran Coşkun, veritabanlarında mikroçiple işaretlenmiş 95 bin civarında hayvan bulunduğunu söyledi. Coşkun, mikroçip sayesinde hayvanla ilgili tüm bilgilerin veritabanına işlendiğini belirtti.
Coşkun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, hayatını dışarıda idame ettiremeyecek yaşlı, kaşektik, engelli hayvanların bakımlarının, içinde 80 metrekarelik kapalı alanı ve kulübeleri bulunan 500 metrekarelik bahçeli yaşam ünitesinde yürütüldüğünü ifade etti.
Bakımevinde yapılan bütün işlemlerin sokaktaki sahipsiz hayvanların sağlığı için olduğunu dile getiren Coşkun, "Hayvanseverlerin burada yaptığımız çalışmaları gelip görmesini istiyorum. Burada kötü yapılan hiçbir şey yok. Bize attıkları kötü imaj, bizi üzmekte. Kim ters düşünüyorsa, bakımevi 10.00-15.00 saatleri arasında herkese açık. Lütfen bizimle diyalog içinde olsunlar." dedi.
- "Kuduzla ilgili tedirgin olacak bir şey yok"
Vatandaşların "Alo 153"ten kendilerine ulaşabileceğini anlatan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vatandaşlarımızın sokak hayvanlarıyla ilgili tedirgin olduğu hususlar olabilir. Vatandaşlar, özellikle bütün tüyleri dökülmüş ya da derisi kırmızı bir renk almış hayvanları gördüklerinde bizi arıyor. Bunu hayvan sağlığı açısından düşünüp de arayanlar olduğu gibi kendi sağlığı açısından da düşünüp arayanlar olabiliyor. Uyuz etkeninin insana geçme şekli biraz düşük bir ihtimal. İnsanların bu noktaya çok takılmamaları gerekiyor. Tedavisi de zor. Uyuz hayvanları alıyoruz, en az bir ay süren bir tedavi süreci var. Uyuz diye aldığımız hayvanlar bazen egzama ya da mantar da çıkabiliyor. Yani her tüyleri dökülmüş ve kızarık yapıda vücudu olan hayvanları da direkt uyuz olarak adlandırmamak gerekiyor.
Vatandaşlarımızın tedirgin oldukları bir diğer hastalık kuduz. Kuduz ile ilgili de çok tedirgin olacak bir şey yok. İstanbul'da son 3 yılda sadece bir kuduz odağı var. Geçen sene doğal yaşamda bir çakalda izlenmişti kuduz. Geçen sene 25 bin hayvana kuduz aşısı yaptık ve tekrar alanlara bıraktık. Hayvanda normalin dışında bir hareket gözleniyorsa, kuduz olma ihtimali vardır diye düşünülebilir."
- "Satın almayın, sahiplenin"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, hayvan severlere de şu çağrıda bulundu:
"Hayvan satın almayın, sahiplenin ama mutlaka bakabilme sorumluluğu olmalı. Hayvan, bir çocuğa karne veya eşe evlilik yıl dönümü hediyesi olarak alınmamalı. Hayvanlar genellikle sevimli oluyor ama onların da fizyolojik ihtiyaçları var. Bunlar ortaya çıkınca insanlar bakamayacaklarını anlıyorlar. Bir arkadaşına veriyor, o arkadaşı maalesef üç gün sonra sokağa bırakabiliyor. Bir, iki gün sonrası da düşünülerek hayvan satın alınmalı. Satın almasınlar, bizi ziyaret etsinler ve sahiplensinler