Özeldeki hizmetlerin, kazanılmış hak aylığında değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken husus

657 sayılı Kanunun 36. maddesine göre, teknik ve sağlık hizmetleri sınıfında çalışıp da özeldeki hizmetlerinin sayılması isteyenlerin bu hizmet sürelerinin meslekle ilgili olması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Nisan 2016 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özeldeki hizmetlerin, kazanılmış hak aylığında değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken husus

657 sayılı Kanununda, memuriyet öncesi hizmetlerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesinde, hizmet sınıfları bazında farklı hükümler yer almıştır.

Örneğin GİH'te çalışan memurlar için, memuriyet öncesindeki sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi mümkün değildir.

Ancak, teknik ve sağlık hizmetleri hizmetlerinde, memuriyet öncesindeki sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi mümkündür. 657'nin ilgili hükümler şu şekildedir:

"C) 1 - Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
2 - Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196 ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."

Yukarıda yer alan 657 sayılı Kanunun 36. maddesindeki hükümler, açık bir şekilde, memuriyet öncesindeki hizmetlerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilmesi için, meslekle ilgili olmasını öngörmüştür. Bu nedenle, memuriyet öncesindeki hizmetlerinin sayılmasını isteyen THS ve SYHS personelinin, özeldeki bu hizmetlerinin hangi statüde geçtiğini ispatlaması gerekmektedir.

Bir örnek verecek olursak, bir veterinerin, memuriyet öncesinde, bir şirketteki hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilmesi için bu hizmetlerin hangi statüde geçtiğinin belgeye dayalı olarak kuruma sunulması gerekmektedir. Eğer, özeldeki hizmet meslekle ilgili değilse, kazanılmış hak aylığında sayılmamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber