Özel madenlere devlet desteği

Linyit ve taş kömürü çıkaran özel şirketlerle, rödovans yoluyla kiralanan madenler için devlet desteği geldi. Destek ödemesinde, 1 Eylül 2014 öncesi döneme ait 8 aylık işçilik maliyeti ile bu tarihten sonraki maliyet artışı arasındaki fark dikkate alınacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Nisan 2016 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Özel madenlere devlet desteği

MİTHAT YURDAKUL Ankara

Bakanlar Kurulu'nun Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararına göre, linyit ve taş kömürü çıkarılan ve özel hukuk tüzel kişilerin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yer altı maden işletmelerine, maden işlerindeki maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilecek.

Rödovans da kapsamda

Destek ödemeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren hesaplanacak ve 5 yıl süreyle devam edecek. İşletme güvenliği açısından üretim faaliyetleri durdurulan işletmelerde, üretim faaliyetlerinin durdurulması ile üretim faaliyetlerine müsaade edildiği tarihe kadar geçen sürede destek ödemesi yapılmayacak. İşçi ücretlerinin işçilere ödenmemesi durumunda ödeme yapılıncaya kadar destek ödemesi yapılmayacak.

Rödovans sözleşmelerinde, yer altındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışlarındaki fiyat farkına ilişkin değişikliği içeren ekli kararın da yürürlüğe konulması kararlaştırıldı.

Soma kazası sonrasında madencilik alanında bir dizi yasal düzenleme hayata geçirilmişti. Yeraltı kömür sektöründe faaliyet gösteren işletmelere fazla çalışma ücreti, yıllık izinlerin arttırılması, çalışma süresinin 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi ve ücretlerin iki asgari ücretten az olmaması şartı getirilmişti. Bu düzenlemeler neticesinde işletmelere ek ilave maliyet artışı olmuştu. Bu kapsamda devlet işletmelerinde meydana gelen maliyet artışları, Şubat 2015'te yapılan düzenleme karşılanmış ancak özel sektörün maliyet artışları dikkate alınmamıştı. Yeraltında çalışan işçiye ödenen ücretin asgari ücretin iki katına çıkartılması, 2016 yılı itibari ile asgari ücretlere ilave yüzde 30 zam gelmesi nedeni ile özel sektör işletmeleri faaliyetlerini sürdüremez duruma gelmişlerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber