PKK'nın hendek yöntemini ve tünelleri kopya çektiği anlaşıldı

Terörle mücadelede özel bir ekip İrlanda ve Beyrut'ta yaşanan iç çatışmaları inceledi. Yapılan araştırma PKK'nın hendek yöntemini IRA'dan, tünelleri Beyrut iç savaşından kopya çektiğini ortaya çıkardı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Nisan 2016 06:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
PKK'nın hendek yöntemini ve tünelleri kopya çektiği anlaşıldı

BÜLENT ŞANLIKAN

PKK'lı teröristler Sur'da, Cizre'de, Şırnak'ta, Silopi'de hendeklere gömüldü. Bu çöküşün yaşanmasında en büyük katkı ise kahraman güvenlik güçlerinin oldu. PKK ile mücadelede, 5 kişiden oluşan özel bir ekibin İrlanda ve Beyrut'ta yaşanan iç çatışmaları inceleyip modellemeler yaptığı öğrenildi. İrlanda'ya giden ekip Türkiye'nin ilk kez karşılaştığı 'hendek arkasında sözde öz yönetim' ilanları ile nasıl başa çıkılacağını araştırdı. Ekip içinde terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yetiştirdiği tecrübeli polisler ile askerler yer aldı.

RAPOR HAZIRLANDI

İrlanda'nın üst düzey askeri ve polis yöneticileri ile bir araya gelindi. İrlanda'nın tarihsel süreç içinde terör ile mücadele belleğinde yer alan bilgi ve tecrübeler bir araya getirildi. Elde edilen bilgiler ışığında raporlar hazırlandı. Ortaya çıkan sonuçlar, Türkiye'nin son dönem PKK terör ile mücadele strateji planına büyük katkı sağladı. Yapılan araştırmalarda PKK'nın hendek ya da çukur kazarak güvenlik güçleri ile çatışma yöntemini IRA'dan, tüneller kazarak kaçış ve gerilla savaş yöntemlerini ise Beyrut iç savaşından örnek aldığı tespit edildi.

FARKLI MODELLER

Ekip farklı farklı modellemeler üzerinde çalıştı. Bu modellemeler arasında barikat ve hendeklere karşı tank gibi ağır silahların kullanılması, EYP gibi tuzaklamalara karşı ise özel kuvvetler dahil olmak üzere uzman ekiplerin bölgede görev alması yöntemi benimsendi. Bu yöntemin esası ise asker ve polisin topyekün mücadelesini öngördü. Çembere alınan bölgelerde, ev ev ve sokak sokak ilerlemelerde daraltılmış alan prensibi benimsendi.

AYRILIKÇI ÖRGÜT: IRA

İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA), Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını savunan 1969'da ortaya çıkan ayrılıkçı örgüttü. İRA mücadelesinde sokaklara hendek kazarak ve barikatlar kurarak yapma yöntemine seçti. Güvenlik güçleriyle bu şekilde çatıştı. 2005'te şiddet eylemlerine son verdi.

Fakat IRA'dan ayrılan R-IRA, 9 Mart 2009 tarihinde, 2 İngiliz askerini vurarak, "mücadeleye devam" edeceğini bildirdi. ABD, 2002 yılında bu örgütü terör örgütleri listesinden çıkardı. Fakat örgüt 2009 listeye tekrar eklendi. Avrupa Birliği'nde, Birleşik Krallık'ta ve İrlanda'da yasadışı terörist organizasyon olarak kabul ediliyor.

Hendeklerin arkasında durdu

Türkiye'den PKK gösterilerine katılan ve sınırdışı edilen İngiliz akademisyen Chris Stephenson, bir yazısında, "Kuzey İrlanda'da önce hendekler kazıldı mı? Kazıldı. Ağustos 1969'da şahsen Kuzey İrlanda'daki barikatları ve arkalarındaki özerk bölgeleri ziyaret etmiştim" diyerek özellikle yabancıların bu gelişmeleri nasıl yakından takip ettiğini itiraf ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber