Tüp bebekte kesin sonuç devrimi

Dünyanın ünlü genetik uzmanları, İstanbul'da bir araya geldi. Toplantıya başkanlık eden Prof. Dr. Tıraş, kesin sonuç veren Gelecek Nesil Genetik (NGS) sistemiyle tüp bebek başarısında artış sağlanacağını anlattı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Nisan 2016 10:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Tüp bebekte kesin sonuç devrimi

Amerika ve Avrupa'nın önde gelen genetik uzmanları ile bin 500 kadın-doğum doktoru, Acıbadem Kadın- Doğum Günleri toplantısında bir araya geldi. Prof. Dr. Bülent Tıraş'ın başkanlık ettiği toplantıda Oxford Üniversitesi'nden Dr. Dagan Wells, Yale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Emre Seli ve Kaliforniya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Paolo Rinaudo sağlıklı gebeliği konuştu. Prof. Dr. Tıraş, gebelikleri artırmak için Kapsamlı Kromozom Taraması (CGH) yönteminin yerini daha güvenilir ve kesin sonuç veren Gelecek Nesil Genetik (NGS) sistemine bıraktığını belirterek "Bu sayede tüp bebek başarısında artış sağlanacak" dedi. 3 ve 5 günlük embriyolardan alınan 1 ila 10 hücreden embriyonun genetik hastalık taşıyıp taşımadığını ve normal kromozom yapısına sahip olup olmadığını değerlendirmenin metotlarını keşfeden Wells, bu yöntemleri Türk bilim insanları ve kadın doğum uzmanlarıyla paylaştı. Seli ve Rinaudo, embriyo enerjisini ve DNA üzerindeki küçük oynama ile değişimin gelecek nesillere aktarılması anlamına gelen epigenetiği anlattı.

İKİ BEBEK DE NGS'YLE DOĞDU

NGS sayesinde çocuk hasretine 10 yıl sonra son veren Demet (31) ve Erhan (35) Göktaş çifti, "Bazı doktorlar 'Sizin hiç çocuğunuz olmayacak' dedi. Dünya başımıza yıkıldı ama yılmadık. 4 kez tüp bebek denedik. Dördü de başarısız oldu. Tam umudumuzu kesmişken NGS sayesinde Ravza bebeğimizi kucağımıza aldık. Hayallerimiz gerçekleşti. Artık tam anlamıyla gerçek bir aileyiz" dedi.NGS sayesinde çocuk sahibi olan bir diğer çift ise 6 yıllık evli olan 33 yaşındaki Züleyha ve 38 yaşındaki Fatih Seri'ydi. Bu sürede 4 düşük yapan Züleyha Seri'ye doktorlar "Bebeğiniz dünyaya gelse de sakat doğma ihtimali çok yüksek" diyordu. Kadın, en son tüp bebek yöntemini denedi. Hamile kaldı ve kızı Elif'i sağlıklı bir şekilde kucağına aldı. Züleyha Seri, "Elif meleğim şimdi 7 aylık. Onu ilk kucağıma aldığımda çok karışık duygular yaşadım. Gözümün önünden bir an olsun ayırmak istemedim, hala da istemiyorum. Rüyada gibiyim" diye konuştu.

ÜMİT UZUN-YUNUS EMRE KAVAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber