Prof. Dr. Yayla, ders vermekten uzaklaştırıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2006 12:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gazi Üniversitesi (GÜ) Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, GÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesİ Prof. Dr. Atilla Yayla'nın Atatürk ile ilgili yapmış olduğu konuşmalarının, üniversitenin tümünde infial yarattığını belirterek, "Bu öğretim üyesi, bugünden itibaren ders vermekten uzaklaştırılmıştır" dedi.

Prof. Dr. Yamaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yayla'nın İzmir'de bir panelde yaptığı konuşmayı anımsattı. Rektör Prof. Dr. Yamaç, şunları kaydetti:

"GÜ'nün bir öğretim üyesinin Atatürk ile ilgili yapmış olduğu çirkin konuşma, üniversitemizin tümünde infial yaratmıştır. GÜ, Atatürk tarafından kurulan çağdaş bir üniversitedir. GÜ'nün tümü, cumhuriyetin temel niteliklerine derinden bağlı olup şu andaki yönetim de bu yönde eğitim öğretim yapmaktadır. Bu yöndeki politikamızdan da asla taviz vermeyeceğiz. Cumhuriyetin kurucusu büyük Atatürk'e 'bu adam' diye hitap edecek derecede 'terbiye azlığı' gösteren bu kişi, hepimizde infial yarattı." Prof. Dr. Yamaç, Atilla Yayla hakkında inceleme başlattıklarını belirterek, "Bu öğretim üyesi bizden önceki yönetim sırasında profesör olmuştur" dedi.

Atilla Yayla'nın fakültesinin izni olmadan İzmir'e gittiğinin belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Yamaç, bundan dolayı da soruşturma açıldığını belirtti.

Anayasa'nın ve yasaların, "Atatürk ilkelerine bağlı öğrenci yetiştirilmesini" öngördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Yamaç, Atilla Yayla'nın bu gerekçelere dayanarak bugünden itibaren fakültede ders verme görevinden uzaklaştırıldığını bildirdi. Prof. Dr. Yamaç, inceleme ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar Yayla'nın ders veremeyeceğini sözlerine ekledi.


Prof. DR. Yayla hakkında suç duyurusu

İzmir Barosu avukatlarından Hüseyin Durdu, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla'nın İzmir'de "Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinin Toplumsal Etkileri" konulu konferansta yaptığı konuşmanın, Atatürk'ün anılarına açıkça hakaret içerdiğini öne sürerek, suç duyurusunda bulundu.

Hüseyin Durdu, suç duyurusunun ardından yaptığı basın açıklamasında, Prof. Dr. Yayla'nın AK Parti İzmir Gençlik Kollarının düzenlediği konferanstaki konuşmasında, "Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder. Türkiye'nin AB sürecinde ileride artık bizlere, (Neden her yerde bu adamın heykelleri ve fotoğrafları var?) diye soracaklar. Üstünü örtemezsiniz. Bu mutlaka tartışacak" şeklindeki sözlere yer verdiğini iddia etti.

Bu sözleri nedeniyle Prof. Dr. Atilla Yayla hakkında 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Yasa'nın 1. ve 2. maddeleri uyarınca soruşturma açılması için suç duyurusunda bulunduğunu kaydeden Durdu, "Prof. Dr. Yayla, Atatürk'ün anılarına açıkça hakaret etmiştir. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve fotoğrafların ortadan kaldırılması gereğini açıklayarak, gerici ve yobaz çevrelerin suç işlemesini açıkça teşvik etmiştir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber