GYS ilanlarında birim ayrımı getirilebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Nisan 2016 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
GYS ilanlarında birim ayrımı getirilebilir mi?

SORU: Üniversitesi Tıp Fakültesinin 2016 unvan değişiklik sınavı ilanı yer almaktadır. Söz konusu ilanın 3. maddesinde öyle bir madde var ki çalışanlar arasında, büyük bir haksızlığın yapıldığı görülmektedir. "3) Özel Bütçe dışında (Döner Sermave ve Öz Gelirden) maaş-aylık alanların müracaatları kabul edilmeyecektir."... Kurumda zaten 4b li iken kadroya geçenler çoğunlukta, çalışanlar aynı birimde aynı oda da hasta bakmakta, aynı imkanlara sahip, aynı kurum kartlarına sahip iken neden böyle bir madde eklenmiştir... Sizlere acizane bu konuyu sayfaya taşıyıp, mağdur olan bizler sağlık personellerinin bu kabul edilmeyen haksız uygulamanın kamuoyu tarafından bilinmesi ve gerekenleri merciler tarafından tekrar düzenlenmesidir.

CEVAP: : Görevde yükselme genel yönetmeliğinin 1 inci maddesinde, "Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir." hükmü vardır.

Genel Yönetmeliğin 2 nci maddesinde de, "Bu Yönetmelik, özel kanunlardaki düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla; a) 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kadrolarda, b) İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında, c) Düzenleyici ve denetleyici kurumlara ait memur kadrolarında, d) Özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlar da dahil olmak üzere kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarına ait memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen personelin, müdür ve daha alt görevlere yapılacak görevde yükselme mahiyetindeki asaleten atamaları ile en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin unvan değişikliği mahiyetindeki asaleten atamaları hakkında uygulanır." hükmü mevcuttur.

Bu maddenin devamında, Genel Yönetmelik kapsamı dışında tutulan kadro ve pozisyonlar sayılmıştır.

Genel Yönetmeliğe göre, döner sermaye işletmeleri de dahil olmak üzere, şube müdürü düzeyine kadar olan kadrolar kapsam içindedir.

Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 1'inci maddesinde, "Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumları memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları belirlemektir." hükmü bulunmaktadır. Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesinde, "Bu Yönetmelik, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı ile yükseköğretim kurumlarında görev yapan memurlardan 5 inci maddede belirtilen kadrolara görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar." hükmü vardır.

Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde de, "Yazılı sınava ilişkin duyurularda, atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, birimi, sayısı, son başvuru tarihi, başvuracak personelde aranan nitelikler, sınavlara ilişkin konu başlıkları ve yazılı sınava ilişkin diğer hususlara yer verilir. İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan sadece biri için duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar dahil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilen izinleri kullanmakta olanların da başvuruda bulunarak sınava katılmaları mümkündür. İlan edilen kadrolara diğer kurumların personeli ve aday memur statüsünde bulunanlar başvuruda bulunamazlar..." hükmü vardır. Bu hükümde belirtilen "başvuracak personelde aranan nitelikler" hususu, yönetmelikte yer alan atanacaklarda aranacak genel ve özel şartlardır. Kurumların, başvuruda bulunacak personele ilişkin olarak birim sınırlaması getirmesi; duyuruya bazı birimlerde görev yapan personelin başvuruda bulunamayacağına dair hüküm konulması bize göre mümkün değildir. Bu konuda üye olduğunuz sendikanın aracılığıyla itirazını yapmanızda, konuyu Kamu denetçiliği Kurumuna taşımanızda fayda bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber