Bakanlar Kurulu'nda 'fiş' tartışması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Kasım 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında fiş toplamanın kaldırılması ve yerine 2008'den itibaren asgari geçim indirimi uygulamasının başlatılması konusu tartışıldı. İmzaya açılan tasarı ile ilgili olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bakanlara bilgi verdi. Ancak Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de aralarında bulunduğu bazı bakanlar verilen bilgiden tatmin olmadı.

Coşkun, "Daha önce de böyle yaptınız. Önce kamuoyuna açıklıyorsunuz sonra Bakanlar Kurulu'na getiriyorsunuz. Böyle olmaz. Daha önce burada tartışmalıyız. Burada bir emrivaki var. Ya ben şimdi imzalamazsam ne yapacaksınız? Fiş toplama, iyi bir denetim yöntemiydi. Para harcamadan denetim yapıyorduk" dedi. Unakıtan, Coşkun'un sözlerine gülümsemekle yetindi. Coşkun, Erdoğan tasarıyı imzaladığı için kendisinin de imza atacağını, ancak bu uygulamanın yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Asgari geçim indirimine tırpan

Öte yandan ücretliler için asgari geçim indirimi sistemini getirmeyi öngören yasa tasarısındaki 'hesap' değiştirildi. Hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından şöyle dedi:

"Kişinin kendisi için asgari ücretin yüzde 50'si vergi indirimine tabi. Eşi çalışmıyorsa yüzde 10, onun bakımından bir değerlendirme konusu olacak. Çocuklar için de yüzde 5'erlik bir indirim söz konusu. Bütün bunlar bir araya getirildiğinde aylık ortalama 32 YTL'ye tekabül etmektedir."

Tasarının daha önce basına yansıyan halinde ise asgari geçim indirimi hesabında çocuk başına uygulanacak oranın yüzde 5 değil, yüzde 7.5 olduğu ifade edilmişti. Buna göre, bekar ya da eşi çalışan ücretlilerin ayda 39.8 YTL, eşi çalışmayan ve iki çocuğu bulunanların da ayda 59.7 YTL asgari geçim indirimi alacağı belirtilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber