İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

MEB norm kadroları neden güncelliyor?

MEB şimdi değil yer değiştirme öncesi Mayıs-Haziran gibi 2016-2017 ye yönelik norm güncellemesi yapmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Nisan 2016 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB norm kadroları neden güncelliyor?

MEB yine şaşırtıcı bir şekilde Norm Kadroları Güncelleyeceğini açıkladı. http://www.memurlar.net/haber/578921/

Güncelleme 20 Nisan 2016-16 Mayıs 2016 arası yapılacak.

MEB'in bu girişimi adeta "bayram değil seyran değil.... " misali olmuş. Önceki yıl da böyle bir güncelleme yapıldı ve Müsteşar bey ile karşı karşıya gelmiştik. Müsteşar bey "güncelleme yapıldı " derken biz ısrarla "güncelleme mevcut durum için. Yani gelecek yıl için değil hata yapılıyor" demiştik.

Geldiğimiz tarih Nisan sonu. Güncelleme bitişi 16 Mayıs 2016 olacak. Yani okulların kapanmasına bir aydan az bir süre kala neden güncelleme yapılır?

Şimdi öğretmenler diyecekler ki gelecek yıl açılacak kapanacak normlar var mecburen yapılıyor. Hayır yanılıyorsunuz MEB'in resmi yazısında açıkça yazmasa da güncelleme 2015-2016 (yani mevcut) eğitim öğretim yılı için.

Bu güncelleme ne işe yarar? Eksik ders girişi ya da yeni dersliğe dayalı olarak norm açılması durumunda artacak norma ilişkilendirilecek öğretmen varsa buna yarar. Yani aslında norm 3 olması gerekirken Ekim2015 güncellemesinde bir şekilde eksik norm girildiği için norm fazlası olarak görülen öğretmenler norma dahil olur.

İyi de bu öğretmenler şu anda fiilen zaten görev yapmaktadırlar. Bu saatten sonra kimsenin yeri değiştirilemez. Okulun kapanmasına bir ay kala gerçekleşecek değişiklikte öğretmene dönem sonunu bekle denilecektir. Elzem bir durum yoksa doğru olanı da budur.

Norm fazlası öğretmenlerin tespiti için bu güncelleme yapılıyor desek o da mantıklı değil Çünkü: yapılacak güncelleme sonrasında norm fazlası atamalar ne zaman yapılacak? 20 Mayıs'tan sonra mı?

Peki ne gerek var bu dönemde norm fazlası atamaya?

- Zaten isteğe bağlı atamalar başlayacak,

- Norm fazlası atama yapılsa da öğretmen dönem sonuna kadar kımıldamayacak?

- Bugün itibariyle norm fazlası olan öğretmen belki de 2016-2017 de norma dahil olacak,

- Bu durumda mağduriyetler oluşacak...

MEB'in bu dönemde yaptığı norm güncellemesi anlamsız olup MEB'in il içi- il dışı yer değiştirme öncesi 2016-2017 ye dönük norm güncellemesi yapması gerekir. MEB bunu yapmamakta ısrar ediyor. 2015-2016 için güncellemeyi de yer değiştirme öncesi yapmamıştı.

Tekrar söylüyoruz il içi il dışı yer değiştirmelerde 2016-2017 için öğretmen alınacağına göre norm güncellemesi de 2016-2017 ye göre mutlaka yapılmalıdır.

MEB geçen yıl bu talebimizi karşılamadı ve ne oldu bir örnekle açıklayalım:

Ahmet Öğretmen yer değiştirme istedi. Boş norm vardı ve atandı. Göreve de başladı. Ekim 2015'te güncelleme yapılınca okulun normu düştü. Bu durumda okul idaresi haklı olarak en düşük puanlı olan Zehra öğretmeni norm fazlası olarak belirledi. Zehra öğretmen dava açtı. Ben norm fazlası olmamalıyım, idare normu güncellemediğinden mağdur oldum diye. Ve davayı kazandı. Bu durumda idare mahkeme kararını uygulamak için Ahmet öğretmeni başka yere atadı istemediği halde. Eğer bu örneğe inanılmıyorsa olayın İstanbul Bakırköy'de gerçekleştiğini söyleyelim.

MEB norm güncellemesinin yapıldığı bu dönemde İl Milli Eğitimleri uyarmalı ve norm fazlası öğretmen atamaları derhal durdurulmalıdır.

Örneğin İstanbul İli bugünlerde norm fazlası öğretmenlerin atamalarını yapmaktadır. Bu atamaların zamanlaması doğru değildir. Çünkü norm fazlası diye yer değiştirecek öğretmen 2016-2017 hesaplandığında belki de norm fazlası olmayacaktır.

MEB şimdi değil yer değiştirme öncesi Mayıs-Haziran gibi 2016-2017 ye yönelik norm güncellemesi yapmalıdır.

Evet bunu kesinlikle yapmalıdır. MEB'in bunu yapmamaktaki ısrarının en önemli gerekçeleri;

- Kayıt olacak öğrenci sayısı belli değil...

Bu gerekçe doğru değil çünkü ilköğretim de zaten sistemden belirlenecek açılacak şube sayıları, liseler de kaç öğrenci alacaklarını, kaç kontenjan açacaklarını zaten belirlemiş olacaklardır.

- Hali hazırda seçmeli dersler belli değil...

Seçmeli derslerle ilgili çalışmalar da 2. Dönem başından itibaren gerçekleştirilmiştir.

- Dönüşen okullarla ilgili sorunlar vardır.

MEB zaman varken bu sorunları da aşmalı ve dönüşüm işlemleri (okul dönüşümü, ikili-normal eğitim dönüşümü) norm güncellemesinden önce tamamlatmalıdır.

Yani MEB'in 2016-2017 için pek de gerekçesi kalmayacaktır. Alınacak tedbirlerle minimize edilebilecektir.

Tekrar söyleyelim ki; MEB 2016-2017 için planlamasını yapmalı, bu saatten sonra (okullar kapanmakta iken) norm fazlası atamaları durdurmalıdır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber