Sevk zinciri uygulaması 2017 sonunda başlayacak

Önümüzdeki yıl ve gelecek yıl, bu yıla bin adet, gelecek yıla da bin adet güçlendirilmiş aile sağlığı merkezini projelendirdik ve yapımlarına başladık. Bu sistemi kurguladıktan sonra, 2017 sonuna kadar, sevk zinciri sistematiğini kurgulamayı konuşacağız.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2016 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sevk zinciri uygulaması 2017 sonunda başlayacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sevk zinciri uygulamasıyla ilgili, "Bu yıl bin adet ve gelecek yıl da bin adet olmak üzere 2 bin adet Güçlendirilmiş Aile Sağlığı Merkezlerini projelendirdik ve yapımlarına başladık. Bu sistemi kurguladıktan sonra, 2017 sonuna kadar, sevk zinciri sistematiğini kurgulamayı konuşacağız. Bu bir geriye gidiş değil. Bu, güçlü sağlık sistemini kurma anlayışıdır. Bu altyapıyı kurmadan buna geçmeyi düşünmüyoruz. Önce altyapıyı kuracağız. Vatandaşımız önce aile hekimi randevusunu alacak" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Müezzinoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Müezzinoğlu, "Hastanelerin acil servislerindeki yoğunluğun azaltılması için sevk zinciri uygulamasının yeniden başlayacağı belirtiliyor. Bu bir geriye dönüş mü olacak? Aile hekimlerinin rolü ne olacak?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Aile hekimlerine yönelik yeni konsept geliştiriyoruz. Dün Bakanlar Kurulunda Sayın Başbakan'ımızın da sahiplenmesiyle Halk Sağlığı Kurumumuzu, aynı Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği gibi Halk Sağlığı Genel Sekreterliğine dönüştürüyoruz. Halk sağlığını, birinci basamak hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetlerini en az tedavi hizmetleri kadar güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için aile hekimliği önemli, koruyucu sağlık hizmetleri önemli, önleyici sağlık hizmetleri önemli."

Müezzinoğlu, 20, 30 haneli köylerde sabah ve akşam turlayan mobil sağlık ekiplerinin, 2 bin-2 bin 500 nüfustan itibaren aile hekimliğinin, 30 bin-50 bin arasında ise Güçlendirilmiş Aile Sağlığı Merkezlerinin hizmet vereceğini dile getirdi. Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güçlendirilmiş Aile Sağlığı Merkezinde, belli bir nüfusa cumartesi ve pazar da dahil haftanın 7 günü 12 saat orada hizmet veren bir ekibimiz olacak. Bu ekipte hekim, aile diş hekimi, psikolog, diyetisyen bulunacak. Hem sağlık hizmeti hem de sağlık bilincini oluşturan eğitimler verilecek. Yani obeziteyle mücadele nedir, sağlıklı beslenme nedir, hareketli yaşam nedir, aile ve çocuk psikolojisi daha sağlıklı hale nasıl gelir? Bu konuda bilgilendirmeler yapılacak. Bu yıl bin ve gelecek yıl da bin olmak üzere 2 bin Güçlendirilmiş Aile Sağlığı Merkezlerini projelendirdik ve yapımlarına başladık. Bu sistemi kurguladıktan sonra, 2017 sonuna kadar, sevk zinciri sistematiğini kurgulamayı konuşacağız. Bu bir geriye gidiş değil. Bu, güçlü sağlık sistemini kurma anlayışıdır. Altyapıyı kurmadan buna geçmeyi düşünmüyoruz. Önce altyapıyı kuracağız. Vatandaşımız önce aile hekimi randevusunu alacak."

- "Dünya Sağlık Örgütü 2 yıl sonra Türkiye örneğini konuşacak"

Sağlık sisteminin altyapısını 2017 sonuna kadar A'dan Z'ye kadar güçlendireceklerini vurgulayan Müezzinoğlu, aile hekimliğiyle ilgili de şu bilgileri verdi:

"2018 yılının başından itibaren sevk zincirini konuşabileceğiz. Çünkü şimdi ciddi düzeyde aile hekimi açığımız var. Şu anda 22 bin aile hekimiyle hizmet veriyoruz. Bir aile hekimimize düşen nüfus yaklaşık 3 bin 700 kişi. İdeal olması gereken rakam 2 bin 500. 4 bin yeni aile hekimini, aile hekimliği kadrosuna katarak toplam sayıyı 26 bine, gelecek yıl da 4 bin daha katarak 30 binli rakamlara çıkacağız. 30 bini geçtikten, 2 bin 500 nüfusa bir aile hekimi planlayabildikten sonra sevk zincirini konuşabilir noktaya geliriz. Dolayısıyla bir geriye gidiş değil, daha ileri daha güçlü bir sistem."

Kurgulayacakları sistemin, sağlıklı hizmetinin yanında sağlık okur yazarlığı, sağlık bilincinin oluşturulması ve sağlıklı yaşam kültürünün kazanılması görevi de göreceğini bildiren Müezzinoğlu, "Diyabetli bir aile ferdinin nasıl yaşaması gerektiği, nasıl beslenmesi gerektiği, diyabetin ne olduğu vatandaşlara öğretilecek. Sistemi vatandaşla birlikte götüren yapıya dönüştüreceğiz. İnşallah bunu yaptığımızda Hollanda ve Almanya örneği gibi Dünya Sağlık Örgütü 2 yıl sonra Türkiye örneğini konuşmaya başlayacak." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber