Bahar geldi, karpuz tezgaha düştü

Baharın gelmesiyle yaz meyveleri olarak bilinen karpuz, kavun, çilek ve erik de raflarda yerini almaya başladı. Büyük süpermarketlerde karpuzun kilosu 3-4 TL arasında değişirken, eriğin kilogramı 10-20 TL, sera kavunun fiyatı 5-9 TL ve çileğin kilogram fiyatı 4-5 TL arasında değişiyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Nisan 2016 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bahar geldi, karpuz tezgaha düştü

Manisa'daki pazar tezgahlarında ise karpuz, kiraz, erik ve kavun gibi yaz meyveleri yerini alırken; fiyatları cep yaktı. Sezonda 50 kuruşa kadar düşen karpuzun kilosu 3, eriğin 8, kavunun 5, limonun 5, çileğin 3 lira olduğu görüldü.

Manisa'da kavun, karpuz, kiraz, erik gibi yaz meyveleri pazar tezgahlarına çıktı. Manisa'da Karaköy Semtinde Pazartesi Pazarı'nda yaz meyvelerinin fiyatlardaki yükseklik nedeniyle vatandaş, sadece tezgahlara bakmakla yetindi.

KARPUZLAR İRAN'DAN

Pazarda İran'dan gelen karpuzun kilosu 3, kavunun ise 5 liradan satıldı. Pazar esnafından Sabri Kamal, "Adana karpuzu henüz çıkmadığı için karpuzlar İran'dan, kavun ise Antalya'dan geldi. Vatandaşlar ortalama 7 kiloluk bir karpuzu 24 liraya alabilir. Ancak çok fazla bir talep yok. Sezonda kilosunu 40-50 kuruşa aldığı karpuza vatandaş 25 lira vermek istemiyor. Fiyatı soran, tadına bakan çok. Adana karpuzu çıkınca fiyatlar düşer" dedi.

Yaz meyvelerinden erik de pazarda 8 liradan satıldı. Vatandaş fiyatlardan şikayet ederken, pazar esnafı da kendilerinin yüksek fiyata aldığını savundu. Pazar esnafından Burhan Kamal, kirazın kilosunun 30 lira olmasından dolayı pazara kiraz getiremediklerini söyledi. Kamal, "Kirazı biz bile alamıyoruz. Onun için pazarda şuanda kiraz satılmıyor. Erik ise kilosu 8 lira olduğu için yarım kilo yarım kilo satıyoruz. 15-20 güne fiyatlar normal seyrine girer. O zaman talep daha fazla olur" diye konuştu.

ZAMANLA FİYAT DÜŞECEK

Kayseri'de manav Atilla Yıldız ise, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla İran ve yerli karpuzların tezgahlardaki yerini aldığını söyledi. Manav Atilla Yıldız, bahar mevsiminin vaz geçilmez meyvesi karpuzun tezgahlardaki yerini aldığını söyledi. Manav Yıldız, tezgahlarında yerli karpuz ile İran karpuzu sattıklarını ifade etti. Yıldız, "Baharın gelmesiyle birçok yaz meyvesi tezgahlardaki yerini aldı. Öncelikle karpuz bugünlerde en çok tüketilen meyvemiz. Şuanda elimizde Antalya bölgesinden gelen karpuz ile İran'dan gelen karpuzlarımız bulunmaktadır. Yerli karpuz 2-2,5 TL, İran karpuzu ise 2,5-3 TL arasında değişmektedir" diye konuştu. Yıldız, karpuza talebin iyi olduğunu belirterek, "Esnaf olarak bu taleplerden dolayı memnunuz. Fiyatlarda zaman geçtikçe düşüşe geçecektir" dedi.

KARPUZ YERİNE MISIR

Marmara Bölgesi'nin önemli karpuz üretim merkezlerinden Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 15 bin dönüm alanda yapılan ekim, çiftçilerin geçen yıl kilogramını 5-10 kuruşa vererek kar edememesi nedeniyle 7 bin dönüme düştü. Geçen yıl 80 bin ton karpuzun üretildiği ilçede çiftçiler, karpuz yerine salçalık domates ve biber ile hayvan yeminde kullanılmak üzere mısır ekimine yöneldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber