Buğdayda büyük tehlike

Trakya'daki buğday tarlalarında baş gösteren pas hastalığı üreticiyi tedirgin etti. Hastalığın ürün kaybına neden olmaması için zamanında ilaçlama uyarısı yapıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Nisan 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Buğdayda büyük tehlike

Edirne'deki buğday ekili alanlarda ortaya çıkan pas hastalığı buğdayda bu yılki rekolteyi tehdit ediyor. Edirne Ziraat Odası (EZO) Başkanı Cengiz Yorulmaz, Edirne'de ve çevresindeki buğday tarlalarında ortaya çıkan hastalıkla ilgili aldıkları numuneleri Ege Üniversitesi'ne gönderdiklerini söyledi.

SONUÇLAR BEKLENİYOR

Yorulmaz, "Numunelerin laboratuvar sonuçları çıkmadı ama bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu an piyasada çok büyük bir bilgi kirliliği var. Uzman olmayan kişiler ilaç tavsiye ediyor. Şu an yapılması gereken en önemli uygulamalardan birisi pas ilacının kullanılmasıdır. Buğdaydaki pas ve külleme hastalıkları, bu hastalığı bir nebze de olsa durdurabilmek için bu ilacın kullanılması gerekiyor" diyek konuştu. EZO Meclis Başkanı Erdal Akgün de Edirne ve Trakya'da buğdaylarda görülen pas hastalığıyla mücadelenin buğdayın yeşerme döneminde başlaması ve geç kalınmaması gerektiğini söyledi.

Akgün, "Buğday ekiminden sonra yeşermeye başladığı sırada, sinek larvalarını buğdayın özüne bırakıyor. Sineğin larvadan çıkış sürecinden itibaren bu hastalık görülmeye başlıyor. Hastalık yapraklarda kurumaya sebebiyet veriyor. Bununla mücadele eden çiftçilerimiz var. Onlardan biri de benim. Biz en az 12 yıldan beri buğday çıktıktan sonra bu sinek ilacı dediğimiz ilacı mutlaka kullanıyoruz" dedi.

Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve ziraat odalarına büyük görev düştüğünü belirten Akgün, bu kurumlar tarafından her ürünle ilgili mutlaka eğitim seminerleri düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

EN BÜYÜK BELİRTİ SARARAN YAPRAK

EdirneZiraat Odası (EZO) Başkanı Cengiz Yorulmaz hastalığın belirtilerini şöyle açıkladı: "Hastalıklı buğday öteki buğdaylardan daha alçak ve yer yer sarı oluyor. Buğdayın bayrak yaprakları şu an sağlam. Biz kullanacağımız ilaçlarla bu bayrak yapraklarını sağlam tutarsak korumuş oluruz. Çünkü bayrak yaprağı verimliliği artırıp bitkiyi ayakta tutar. Bu ilaçlarla kontrol altına alırsak çok büyük bir verim kaybı yaşamamış oluruz. Yetkili kişiler hastalığın alanlara yayılmayacağını ve gözüktüğü alanda kalacağını söylüyor. İnşallah bu alanlar gözüktüğü gibi kalır. Literatürde direkt etki edebilecek bir ilaç da yok

MURAT SAVAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber