Akademisyen Özbudun'un beraatına karar verildi

Facebook'taki paylaşımlarıyla "terör örgütü propagandası yapma" suçunu işlediği iddiasıyla yargılanan Sibel Özbudun'un beraatına karar verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2016 12:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Akademisyen Özbudun'un beraatına karar verildi

Facebook hesabındaki paylaşımları nedeniyle "terör örgütü propagandası yapma" suçundan hakkında dava açılan akademisyen Sibel Özbudun'un beraatına karar verildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Özbudun ve avukatları katıldı.

Özbudun savunmasında, dava dosyasındaki 15 paylaşımla ilgili şunları söyledi:

"Yaptığım paylaşımlar, terör örgütü PKK/KCK propagandası yapmakla ilişkilendiriliyor. Bu paylaşımlar, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına ilişkin değişikliği, Suruç'taki patlamayı, Çorum ve Sivas olaylarını eleştiri niteliğindedir. Paylaştığım 15 fotoğraftan dördü PYD-YPG ile ilişkilendirilebilinir ama benim paylaştığım dönemde bunlar terör örgütü olarak kabul edilmemiş ve terör örgütü listesinde yer almamıştı."

Özbudun'un terör örgütlerinin uluslararası boyutu hakkında açıklaması üzerine Mahkeme Başkanı Numan Kılıç, "Terör örgütlerinin uluslararası boyutu 'bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın' yaklaşımıdır." dedi.

Sanık avukatı Levent Kanat da müvekkilinin paylaşımlarının ifade özgürlüğü kullanım hakkı çerçevesinde olduğunu kaydederek, beraatını istedi.

Avukat Kanat, "Düşünce özgürlüğünü kullanım hakkı, bir toplumun gelişmesi için çok önemlidir. Müvekkilim, paylaşımlardan dolayı geçtiğimiz günlerde, açılan başka bir davadan beraat etmişti. Müvekkilimin amacı IŞİD'e ve diğer toplumsal felaketlere tepki vermektir." diye konuştu.

- Savcı beraat talep etti

Cumhuriyet Savcısı Umut Sadak, esas hakkındaki görüşünde, Yargıtay kararlarında PYD-YPG'nin terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olduğunun kabul edildiğini belirtti.

Dava konusu fotoğrafların, yorum yapılmadan paylaşıldığı için tek başına propaganda suçunu bulundurmadığını bildiren Savcı Sadak, Facebook sayfasındaki paylaşımlarda, propaganda suç kriterlerinin oluşmadığını ve düşünce eylemi kapsamında kaldığını ifade etti.

Cumhuriyet Savcısı Sadak, Özbudun'un üzerine atılı suçtan beraatini talep etti.

Mahkeme Başkanı Kılıç, Özbudun'un beraatına oy çokluğuyla karar verdiklerini duyurdu.

İddianamede Özbudun'un, kendisine ait Facebook hesabında yayımladığı paylaşımlarla "terör örgütü propagandası yapma" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi isteniyordu.

Zafer Fatih Beyaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber