İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Fen memurluğu yapanlar, sınavsız olarak tekniker kadrosuna atanabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Nisan 2016 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fen memurluğu yapanlar, sınavsız olarak tekniker kadrosuna atanabilir mi?

SORU: Daha önce il özel idaresinde fen memuru olarak görev yapmaktaydım. Çalıştığım il özel idaresi kapatıldıktan sonra büyükşehir belediyesindeki memur kadrosuna atandım. İki yıllık meslek yüksek okulu mezunuyum ve inşaat teknikeriyim. Ama kurumum beni teknisyen olarak atamak istiyor. Tekniker olmak için sınava girmem gerektiğini söylüyorlar. Belediyedeki tekniker kadrosuna sınavsız atanmam mümkün müdür?

CEVAP: Görevde yükselme genel yönetmeliğinin ek 1 inci maddesinde, "Kurumlar aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara naklen atama yapabilir." hükmü; ek 3 üncü maddesinde, "Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, sözlü sınava ilişkin hükümleri hariç olmak üzere bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir." hükmü; geçici 3 üncü maddesinde de, "Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır." hükmü mevcuttur.

Tüm mahalli idarelerin ortak yönetmeliği olan "Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik"in 20 inci maddesinde, "Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme sınavına tabidir. Mahalli idarelerde ve diğer kamu/kurum ve kuruluşlarında, daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir." hükmü vardır.

Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi, "Bu Yönetmelik kapsamında bulunan unvanları, daha önce ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak kazananların ve bu kadrolara atananların hakları saklıdır." hükmünü; ek 2 nci maddesi ise, "Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlardan, bu Yönetmelikte belirtilen aynı unvana, bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara genel hükümlere göre naklen atama yapılabilir. Ancak; müdür, şube müdürü ve aynı düzeydeki diğer görevlere atanacaklarda ilgili unvan için belirtilen öğrenim şartı aranır." hükmünü getirmiştir.

Fen memuru kadrosu, çeşitli düzeylerdeki teknik öğrenim mezunlarının görev yapabildiği bir kadrodur. Dolayısıyla, fen memuru kadrosunun doğrudan bir kadroyla eşdeğer olduğunu söylemek güçtür. Bunun için fen memuru olarak çalışanların hangi görevi ifa ettiği ve hangi özlük haklarından yararlandığına bakılmalıdır. Yani, fen memuru olarak çalışırken yapmış olduğu görev ve haklarından yararlandığınız unvan dikkate alınmak suretiyle ve mevzuatla aranan şartları taşımanız kaydıyla, tekniker kadrosuna sınavsız atanmanız mümkün görünmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber