Belediyedeki ekonomist, hangi şube müdürü kadrosuna başvurabilir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Nisan 2016 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediyedeki ekonomist, hangi şube müdürü kadrosuna başvurabilir?

SORU: Bir belediyede ekonomist kadrosunda görev yapıyorum. Kurumumda ilana çıkılabilecek şube müdürü kadrolarından hangilerine başvuruda bulunabileceğimi bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP: Görevde yükselme genel yönetmeliğinin 6 ncı maddesinde, "Kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arar." hükmü vardır.

Mahalli idarelerin ortak yönetmeliği olan "Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik"in 5 inci maddesinde "ekonomist" kadrosu, unvan değişikliğine tabi kadrolar arasında sayılmıştır. Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde, müdür ve şube müdürü kadrosuna atanabilmek için; 1) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen atanma şartlarını taşımak, 2) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak, 3) Ekli (1) sayılı listede sayılan ve teknik öğrenim gerektiren müdürlüklere atanabilmek için; yükseköğretim kurumlarının, kadronun görev alanı ile ilgili eğitim ve öğretimde bulunan en az dört yıllık bölümlerinden veya bu bölümlere denkliği kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmak, 4) Ekli (2) sayılı listede sayılan müdürlükler için son müracaat tarihi itibariyle iki yılı uzman, sivil savunma uzmanı, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru, eğitmen veya muhasebeci kadrosunda çalışmış olmak," şartları bulunmaktadır.

Bahsedilen Yönetmeliğe ekli (1) sayılı Listede, "Teknik Öğrenim Gerektiren Müdürlükler"; "Belediye, Bağlı Kuruluşları ve Mahalli İdare Birlikleri" için: "1- Bilgi İşlem Müdürü, 2- Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü, 3- Etüd Proje Müdürü, 4- Fen İşleri Müdürü, 5- Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürü, 6- İmar ve Şehircilik Müdürü, 7- Ruhsat ve Denetim Müdürü, 8- Kentsel Tasarım Müdürü, 9- Mezbaha Müdürü, 10- Park ve Bahçeler Müdürü, 11- Plan ve Proje Müdürü, 12- Sağlık İşleri Müdürü, 13- Su İşleri Müdürü, 14- Su ve Kanalizasyon Müdürü, 15- Temizlik İşleri Müdürü, 16- Ulaşım Hizmetleri Müdürü, 17- Veteriner İşleri Müdürü, 18- Yapı Kontrol Müdürü, 19- Şube Müdürü" olarak belirlenmiştir. Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi ise, "Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür." hükmünü getirmiştir.

Söz konusu Yönetmelikte, hangi teknik şube müdürü kadrosuna hangi öğrenim mezunlarının başvurabileceğine ilişkin herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Dolayısıyla, ekonomist unvanına sahip olanların hangi müdür kadrolarına başvurabilecekleri de belirsizdir. Bu noktada, görev yaptığınız mahalli idarenin, mezun olduğunuz bölüm ile teknik öğrenim gerektiren şube müdürlükleri arasında ilgi kurması gerekmektedir. Yani, kurumunuz duyuruya çıktığında, hangi bölüm mezunlarının hangi teknik şube müdürlüğüne başvurabileceğini belirtmesi gerekecektir. Buradaki sorun, hakkaniyet ve mahalli idareler arasındaki uygulama birliğidir. Bunu sağlaması gereken de İçişleri Bakanlığıdır. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün bu hususa açıklık getirecek ve uygulama birliğini sağlayacak yönde bir çalışma yapması önemli ve gereklidir.

Yönetmeliğe ekli (2) sayılı Listede yer alan şube müdürü kadrolarına ise, bu kadrolara atanacaklara ilişkin alt görevler tek tek sayılmış olduğu için ve ekonomist kadrosu bu alt görevler arasında yer almadığı için, başvurmanız mümkün görünmemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber