İşletme müdür yardımcısı, şube müdürü kadrosuna sınavsız atanabilir

İşletme müdür yardımcısı kadrolarında çalışanlar, KİT'te çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın, şube müdürü kadrosuna sınavsız atanabilir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Mayıs 2016 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşletme müdür yardımcısı, şube müdürü kadrosuna sınavsız atanabilir

SORU: Bir bakanlıktaki döner sermaye işletmesinde "işletme müdür yardımcısı" olarak 8 yıl görev yaptım. Kurumumda bulunan şube müdürü kadrosuna görevde yükselme sınavına tabi olmaksızın atanabilir miyim?

CEVAP: Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinin 2 nci maddesinde, bu Yönetmeliğin;
- 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kadrolarda,
- il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında,
- düzenleyici ve denetleyici kurumlara ait memur kadrolarında,
- özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlar da dahil olmak üzere kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarına ait memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarında,
istihdam edilen personelin, müdür ve daha alt görevlere görevde yükselme mahiyetindeki asaleten atamaları hakkında uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Başmüdür, işletme, müessese, fabrika, kombina ve meydan müdürlüklerine, taşra teşkilatı bölge ve il müdürü ile doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşlarının müdür kadrolarına ve bunların yardımcılıklarına, atanma usul ve esasları kurumlarınca yönetmelikle belirlenen ilçe idare şube başkanlıkları ile bunlarla aynı düzeydeki diğer kadrolara yapılacak atamalarda ise uygulanmayacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, Genel Yönetmeliğin ek 1 inci maddesinde, "Kurumlar aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara naklen atama yapabilir." hükmü; geçici 3 üncü maddesinde de, "Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır." hükmü mevcuttur.

Bu maddede amaç, kamu iktisadi teşebbüslerindeki işletme müdürü ve işletme müdür yardımcısı kadrosunu kapsam dışında bırakmak gibi görünse de, madde metninde bu yönde açık bir ifade yer almamıştır. Genel uygulama, kamu iktisadi teşebbüsü olup olmadığına bakmaksızın, tüm kurumlardaki işletme müdürü ve işletme müdür yardımcısı kadroları ile döner sermaye işletme müdürü ve döner sermaye işletme müdür yardımcısı kadrolarının kapsam dışında tutulmasıdır.

Yani uygulama, Genel yönetmeliğin 2 inci maddesini geniş yorumlamak yönündedir.

Bu uygulamanın birkaç istisnası mevcuttur. Örneğin "Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik"te, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nde ve "Orman Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nde "işletme müdürü" kadrosu, görevde yükselme sınavıyla atanılan bir görev olarak düzenlenmiştir.

Kapsam dışındaki bir "işletme müdür yardımcısı" kadrosunda görev yapmışsanız, şube müdürü kadrosuna sınavsız atanmanız mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber