Danıştay'dan dönen cenaze düzenlemesine '5 gün' ayarı

Değişiklikle otopsi işlemi tamamlanmış, kimliği tespit edilmiş cenazeler, aileleri tarafından teslim alınmaması halinde 5 gün içinde, "mülki idare amirliği" aracılığıyla defnedilecek

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 21 Nisan 2016 06:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Danıştay'dan dönen cenaze düzenlemesine '5 gün' ayarı

Fevzi ÇAKIR

Adalet Bakanlığı, otopsi işlemleri tamamlanan ve kimliği tespit edilen cesetlerin, ailesi veya yakınları tarafından teslim alınması için tanınan sürenin 3 günden 5 güne çıkarılması yönünde düzenleme yaptı. Bakanlık, terör operasyonları sırasında ölen ve ailesi tarafından teslim alınmayan terörist cenazeleri ile hayatını kaybeden sığınmacılara ait cesetlerin 3 gün içinde belediyeler ile valiliklerce de defnedilmesi yönünde Adli Tıp Kurumu Yönetmeliği'nde bir değişiklik yapmıştı. Değişiklik Danıştay'dan döndü.

Danıştay, yönetmeliğin "3 gün" ibaresinin yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi. Bu kararı dikkate alan bakanlık, jet hızıyla yeni bir düzenleme yaptı. Yönetmelikteki "3 gün" ibaresi "5 gün" olarak değiştirildi. Değişiklikle otopsi işlemi tamamlanmış, kimliği tespit edilmiş cenazeler, aileleri tarafından teslim alınmaması halinde 5 gün içinde, "mülki idare amirliği" aracılığıyla defnedilecek.

Vatandaşı bulunduğu devlet tarafından ülkesine kabul edilmeyen, yabancı ölüm bildirimine diplomatik ya da konsolosluk temsilciliklerince 15 gün içinde cevap verilmeyen veya cevap verilmesine rağmen ailesi, yakınları veya yetkili temsilciliklerce 5 gün içinde teslim alınmayan veya kimsesi bulunmayan yabancı uyruklu ceset ise bulunduğu yerdeki mülki idare amirliğinin belirleyeceği yerde gömülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber