İşe alımlarda, yaş ve cinsiyet ayrımı yapılabilir mi?

Resmi Gazetede yayımlanan 6701 sayılı Kanuna göre, işe alımlarda yaş ve cinsiyet alımı yapılabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Mayıs 2016 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşe alımlarda, yaş ve cinsiyet ayrımı yapılabilir mi?

20 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazetede, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu yayımlanmıştır. Tıklayınız.

MEVZUAT HÜKÜMLERİ

Bu Kanunun 3/2 fıkrası şu şekildedir:

"(2) Bu Kanun kapsamında cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasaktır."

İstisna durumları gösterir 7. maddenin iki fıkrası şu şekildedir:

"b) Sadece belli bir cinsiyetin istihdamını zorunlu kılan durumlar.
c) İşe kabul ve istihdam sürecinde, hizmetin zorunlulukları nedeniyle yaş sınırlarının belirlenmesi ve uygulanması, gereklilik ve amaçla orantılı olması şartıyla yaşa dayalı farklı muamele."

DEĞERLENDİRME

Özellikle 7. maddenin 2. fıkrası düşünüldüğünde zorunluluktan kaynaklanan durumlarda yaş ve cinsiyet ayrımı yapılabileceği belirtilmiştir. Gerçekten de bazen hizmetin gerektirdiği durumlarda örneğin cinsiyet ayrımı yapılması zorunlu olmaktadır. Örneğin görev olarak açık arazide çalışacak bir mühendis adayında "erkek olma şartının aranmasının" bu kapsama girmesi mümkündür. Veya şiddetle karşılaşma ihtimalinden dolayı zabıta memuru alımında yine "Erkek olma şartı" aranabilir. Bir başka örnek de verecek olursak, örneğin şiddet olaylarıyla mücadelede aktif olarak görev alacak kolluk gücü alımında yaş sınırı getirilmesi mümkündür. Ancak kanun koyucu, bu zorunluluktan kaynaklanan durumları tek tek belirtmemiştir.

Dolaysıyla mevzuattaki düzenlemelerin bu maddeye aykırı olup olmadığına yargı organları karar verecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber