İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sağlık harcamalarının yüzde 20'sini teşkil eden diyabet nedir?

Diyabet Nedir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Nisan 2016 23:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sağlık harcamalarının yüzde 20'sini teşkil eden diyabet nedir?

Diyabet Nedir?

Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır.

Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar.

Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır.

Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.


Bakan Müezzinoğlu: 'Bütçenin 5'te 1'i diyabet hastalarına harcanıyor'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de diyabete ayrılan bütçeyle ilgili, "Bütçenin 5'te 1'i diyabet hastalarına harcanıyor" dedi.

Sağlık için finanse edilen bütçenin asgari 5'te 1'inin diyabetik hastalar için harcandığını ifade eden Müezzinoğlu, "Ama asgari söylediğimizde bütçemizin 5'te 1'ini buraya harcıyoruz. Komplikasyonlara ise harcanan bu paranın 4'te 3'ünü harcıyoruz. Peki komplikasyonlarda harcadığımız para mı önemli, yoksa komplikasyona muhatap olmuş hastanın yaşam kalitesinin olumsuzluğu mu önemli olan. Geçtiğimiz pazartesi günü Bakanlar Kurulunda bununla ilgili sunumu yaptığımızda hükümetimizden ve Başbakanımızdan da desteği aldık.
İnşallah önümdeki süreçte bu alan Türkiye'nin öncelikli yönetmesi gereken alanların başında olacak. Çünkü biz kronik hastalık yüküne karşı hem bu yükün ön tedbirlerini hem de kronik hastalık grubundaki insanlara yaklaşık tavrımızı, onları eğiten onları bilinçlendiren onları yalnız reçete eden değiliz. Çünkü reçete etmek sorunun yüzde 30'unu çözüyor. Yüzde 70'ini çözemiyor. İşi reçete ederek değil, bilinçlendirerek, eğiterek çözeriz. Eğitimi de hastaya değil hasta yakınına ve çevresi ile olan iletişime, yaşam tarzındaki değişiklikleri ve yalnızca hastaya şunları şunları değişeceksin diyemeyiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber