DAEŞ roketleri Kilis'te göç başlattı

Kilis'te son 4 ayda şehre düşen DAEŞ roketleri yüzünden 15 kişi yaşamını yitirdi. Bu durum şehirde yaşayan birçok kişiyi de yerinden etmeye başladı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 26 Nisan 2016 09:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DAEŞ roketleri Kilis'te göç başlattı

Nurcan İNAL/KİLİS

Son 4 ay içerisinde DAEŞ'in attığı Katyuşa roketleri nedeniyle 15 kişinin yaşamını yitirdiği Kilis'ten göç başladı. Kamu görevlileri ve Kilis'te görev yapan askerler, ailelerini memleketlerine gönderdi. Çok sayıda üniversite öğrencisi ve Suriyeli sığınmacı kentten ayrıldı.

Suriye'deki DAEŞ bölgesinden Kilis kent merkezine atılan yaklaşık 50 Katyuşa, Kilisliler'i yerinden etmeye başladı. Can korkusu yaşayan Kilisliler yanlarına alabildikleri eşyalarla kentten ayrılmaya başladı. Kilis'te yaşananların Cizre'deki operasyonlardan, Diyarbakır'daki olaylardan daha kötü olduğunu belirten Çayırağası Otobüs Firması'nın Kilis Yönetim Kurulu Başkanı Ali Soybay "Kentten 15 gündür kaçış var. Herkes panik halinde. Doktorlar rapor alıp gidiyor. Öğrenciler korkup kaçıyor. Her otobüsümüze dönmemek üzere 10-15 kişi biniyor. Geçen hafta 600 kişi ayrıldı. Kilis'in yerlileri bile göç ediyor. Göç edenler arasında Suriyeli sığınmacılar da var" dedi.

GİDEN ÇOK GELEN YOK

Firmanın işletme müdürü Mustafa Kankılıç ise otobüslerin Kilis'e boş döndüğünü belirtti. Kankılıç "Kilis Suriye'nin içinde kalmış bir şehir gibi görülüyor, araçlarımız Kilis'e kimseyi getiremiyor. Roketlerden dolayı insanlar il dışına çıkmaya başladı. Özel aracı olanlar araçlarıyla, olmayanlar otobüslerle diğer illere göç ediyor. Sadece Kilis değil tüm Türkiye bu durumdan endişe duymalı" diye konuştu.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ AİLERİ GELİP ALIYOR

Can güvenliği nedeniyle evlerinden ayrılan çok fazla kişinin olduğunu söyleyen Tek İnşaat ve Emlak Müdürü Mehmet Saygılı ise inşaatın durma noktasına geldiğini belirtti. Suriyeliler'in de yavaş yavaş başka illere taşınmaya başladığını ifade eden Saygılı "Üniversite öğrencilerinin bazılarını aileleri gelip götürdü, memurlar gidiyor, ev talebi çok az. Ev satışları ve kiralamalar durdu

"OKULU BIRAKABİLİRİM"

Kentten ayrılan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Tarih bölümü 2. sınıf öğrencisi Kader Akdemir ise şunları söyledi: "Uçak geçtiğinde bile korkuyoruz. Şu anda Adana'ya gidiyorum. Bombalar düşmeye devam ederse okulu bile bırakmayı göze alırım. Birileri buna dur demeli, çözüm üretmeli."

Yola düşen Mevlüde Sarıkaya ise "Bombalardan korkuyuz, çocuklar okula gitmiyor. Geçici olarak oğlumla 2 aylığına yakınlarımın yanına gidiyorum

"KİLİS AYNI SURİYE OLDU"

Üç yıldır Kilis'te yaşayan Suriyeli Mehmet Ali ise "Ben zaten savaş yaşadım, Kilis aynı Suriye oldu. Canımı şansa bırakmamak için İstanbul'a gidiyorum" diye konuştu.

İstanbul'a giden Derya Çoban ise "Mahallemize roket düştü, ölümden döndük. Çocuğum okula gidemiyor. Kilis'i terk ediyorum, oğlumla ablamın yanına gideceğiz" dedi.

Roket nedeniyle evlerinde büyük hasar oluştuğunu dile getiren Döne Babaiman da şunları söyledi: "Kilis'ten uzak bir yere gideceğim. Neresi olursa olsun, yeter ki buradan uzaklaşalım. Akrabam olan iki aile İstanbul'a taşındı. Biz de gideceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber