Türk akademisyen ekip Antartika'yı ziyaret etti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) önderliğinde Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) Projesi araştırma ekibi Antartika'dan döndü.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Nisan 2016 10:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Türk akademisyen ekip Antartika'yı ziyaret etti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) önderliğinde Türk üniversiteleri ilk kez birlikte Antartika'ya gitti. 3 hafta süren çalışmalarda Antarktika'da yaşanan iklim, deniz buzları ve canlılarının değişimi gözlemlendi. İTÜ liderliğinde gerçekleşecek bir sonraki Antartika araştırması için çalışmalar planlanıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) oluşan 13 kişilik araştırma ekibi 29 Mart 2016 Antarktika'ya doğru yola çıkmıştı.

İstanbul'dan yola çıkan ekip, ilk önce Arjantin'deki Antartika Sekretaryası'nı ziyaret etti. Daha sonra Güney Amerika'ya bulunan Ushuaia şehrine ulaşan ekip, buradan gemiyle Antartika'ya ulaştı. Ekip, Güney Okyanusu ve Antartika kıtasını kapsayan 50 millik alanda gözlemler yaptı.

İklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlilik, denizel biyolojik çeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında 20 gün araştırma yapan akademik ekipte biri sefer lider yardımcısı Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek (İTÜ) olmak üzere 2 kadın akademisyen de yer aldı.

Buzul kıtada zorlu şartlarla gözlem ve incelemer yapan ekip, aldıkları örneklerden incelemelere başlarken yaptığı araştırmalarla küresel iklim değişikliğinin incelenmesine hizmet etmiş oldu.

Ekip, Antartika'da yaptığı çalışma analizlerini incelemeye ve raporlamaya başlayacak.

Seyir Defteri:

"Ushuaia limanından 2 Nisan akşam vakti sefere başlayan Ushuaia isimli gemi, Beagle Kanalı'nı sabaha karşı bitirdi. Dünyanın en zorlu denizi olarak bilinen Drake Geçidi'nde iki gün boyunca fırtına olmamasına rağmen dalga hiç bitmedi. Kambur balinalar ve weddell fokları buz seyrimize güzellik ve canlılık kattı.

Zodiac botlarla istasyona çıkan ve araştırmalar yapan ekip, ilk araştırma gününü başarı ile geçirdi. Ukrayna Vernadsky Üssü için gerekli olan bir yıllık kumanya ve malzeme üsse taşındı.

Bütün bu zorlu süreç boyunca deniz buzu, deniz memelisi, kuş, buzdağı gözlemleri yapılıp, denizden ve karadan bir çok numune alındı. Başarılı bir şekilde geçen seferin sonunda kıtaya veda ettik.

PolReC olarak, yine Türk üniversitelerinin katılımıyla, bir sonraki seferin en kısa sürede gerçekleşmesi için girişimlerimize halihazırda başlamış bulunmaktayız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber