Veteriner tıbbi ürünlerinin kullanım ve ihracatında değişikliğe gidildi

Türkiye'de gıda değeri olan hayvanlarda veteriner tıbbi ürünlerin kullanımı ve ihracatında değişikliğe gidildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2016 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Veteriner tıbbi ürünlerinin kullanım ve ihracatında değişikliğe gidildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye'de gıda değeri olan hayvanlarda ilaç kalıntı limitleri ile ilgili mevzuat AB mevzuatına uyumlu olmasına karşın, bazı hastalıklarda kullanılan ürünlerde sorun yaşanıyor. Türkiye'de görülen bir hastalığa AB ülkelerinde rastlanmıyor, bu nedenle de söz konusu ürünler AB mevzuatında yer almıyor. Bu durum, sadece Türkiye'de görülen bazı hastalıklara karşı ilaç bulunmaması riskini beraberinde getiriyor.

Söz konusu sorunu ortadan kaldırmak için veteriner tıbbi ürünlerin kullanım ve ihracatında değişikliğe gidildi. Gıda değeri olan hayvanlarda kullanılacak ürünler, Bakanlığın uygun gördüğü hallerde ülke hayvan sağlığı açısından kullanılması zorunlu olan ürünler haricinde, hayvansal kökenli gıdalarda kalıntı limitleri ile ilgili mevzuata aykırı olamayacak. Mevzuattaki değişiklikler nedeniyle aykırı duruma düşen ürünlerin izinleri, mevzuat değişikliğini takiben gün içinde yeniden değerlendirilecek.

Bakanlık, belirlenen şartları taşıyan maddelerin ithaline veya uygun yerlerde üretimine geçici izin verebilecek. Bu durumda, ürünün yerine kullanılabilecek ülkede pazarlama izni bulunan bir ürün bulunmaması gerekecek. Bakanlık, talep halinde sadece ihraç amaçlı üretilecek ürünlere izni verebilecek.

İhraç amaçlı üretilen ürün veya dökme ürünün üretim ve kontrolünde alıcının talebi dikkate alınacak. Bu ürünler ülke içerisinde kullanılamayacak, kontrol ve sorumluluğu üretim yerine, izin sahibine, alıcısına ve ülkesine ait olacak.

İhracat amaçlı üretilen veteriner biyolojik ürünler için 2 yıl, diğer veteriner tıbbi ürünler için 1 yıl ek süre verildi.

Merve Özlem Çakır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber