e-muhtıra utancı 9 yaşında

Bugün, Genelkurmay bildirisinin 9'uncu yıldönümü. AK Parti'nin Türkiye tarihinde ilk kez dik duruşuyla ülke karanlığa gömülmedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Nisan 2016 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
e-muhtıra utancı 9 yaşında

Hakkı KURBAN

Türkiye'de fırtınalar estiren e- muhtıra süreci, 367 tartışmasına da sahne olurken, AK Parti hükümetinin karşı duruşuyla anayasa değişikliklerine ve Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesine kadar uzanmıştı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez demokratik seçimlerle gelmiş bir hükümet askeri vesayete karşı durdu ve ülke kazandı.

1071 RAKIMLI TARTIŞMA

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin bitecek olması, AK Parti'den bir ismin Çankaya Köşkü'ne çıkma ihtimali, bazı kesimlerde rahatsızlığa yol açmıştı. Çeşitli kurumlardan yapılan açıklamalara, 12 Nisan 2007'de Genelkurmay da eklendi. Komutanların yaptığı açıklamayla tansiyon yükselmiş, bunu 14 Nisan'da organize edilen Cumhuriyet Mitingi izlemişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabilmesi için Meclis'te en az 367 vekilin bulunması tezleri siyasetteki tansiyonu doruğa çıkarmıştı.

TARİHİ BİLDİRİ GELDİ

Bu tartışmalar arasında, Genelkurmay'ın internet sitesine konulan açıklamada "laiklik" hassasiyetinin altı çizilirken, kimi olaylardan duyulan rahatsızlık dile getiriliyordu. Bu mesaja aynı sertlikle cevap veren o dönemin hükümeti Cemil Çiçek aracılığıyla "Başbakan'a bağlı bir kurum olan Genelkurmay Başkanlığı'nın herhangi bir konuda hükümete karşı bir ifade kullanması demokratik bir hukuk devletinde düşünülemez" diyerek bildiriyi reddetti.

Büyükanıt'a soruşturma açılmıştı

Yaşar Büyükanıt, 2009'da o bildirinin kendisi tarafından kaleme alındığını fakat bunun bir muhtıra olmadığını savundu. Bildiri, 29 Ağustos 2011'de ise Genelkurmay'ın internet sitesinden kaldırıldı. 27 Nisan bildirisi yıllar sonra bir de soruşturmaya konu oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Yaşar Büyükanıt, 2015 sonunda Fenerbahçe Orduevi'nde şüpheli sıfatıyla ifade verdi ve suçlamaları kabul etmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber