Moody's: Fed haziranda faiz artıracağı sinyalini verebilir

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi, "ABD Merkez Bankası yetkililerinin, faizleri artırmaya bu yaz devam etmeyi istediklerini nisan toplantısının karar metniyle göstermelerini bekliyorum." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2016 13:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Moody's: Fed haziranda faiz artıracağı sinyalini verebilir

Gülbin Yıldırım

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi ve Standard and Poor's ABD Ekonomisti Satyam Panday, Fed'in bugün bitecek nisan ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin beklentilerini, AA muhabiriyle paylaştı.

Zandi, TSİ 21.00'de yayımlanacak FOMC bildirisinde, ocak ve mart toplantılarına ait metinlerden daha pozitif bir dil kullanılabileceğini belirterek, "Fed yetkililerinin, faizleri artırmaya bu yaz devam etmeyi istediklerini nisan toplantısının karar metniyle göstermelerini bekliyorum. Toplantının kilit noktası, risklerin dengede olduğuna yönelik cümlenin karar metnine yeniden eklenmesi olabilir çünkü faiz artış sinyalini genellikle risklere yönelik ifadelerle veriyorlar." diye konuştu.

"Haziranda üçte iki olasılıkla faiz artar"

Zandi, finansal piyasalarda yaşanacak yeni bir çalkantı döneminin faiz artışını erteletebileceğine işaret ederek, "Eğer piyasalar yeniden paniklerse hisse senetlerinin değer kaybettiğini, emtia fiyatlarının düştüğünü ve kredi marjlarının genişlediğini görebiliriz. Böyle bir gelişme, Fed'e faiz artışını muhtemelen erteletir. Aynı zamanda faiz artışını erteletebilecek bir diğer faktör, istikrar kazanmaya başlayan küresel ekonominin tekrar zayıflamaya başlaması olur." ifadelerini kullandı.

Zandi, bu risklerin şu anda düşük seviyede olduğunu dile getirerek, "Fed'in haziranda üçte iki olasılıkla faiz artıracağını tahmin ediyorum." dedi.

"Fed, piyasaları hazırlayacak"

Standard and Poor's ABD Ekonomisti Satyam Panday, Fed'in nisan toplantısında faiz artışına gitme olasılığının çok düşük olduğunu ancak karar metnini, piyasaları faiz artışına hazırlamak için kullanabileceğini dile getirdi.

Piyasaların şu an yaz döneminde gelecek bir faiz artışının fiyatlanmadığının altını çizen Panday, "Fed, projeksiyonları bu yöndeyse faiz artışına yaz aylarında gidebilmek için zemini ona göre ayarlamaya çalışacaktır. Haziran ya da temmuzda faiz artışına gidileceğine yönelik en önemli ipucu, FOMC'nin riskleri dengeli şeklinde tanımlaması olur." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber