Makineciler Kore modeliyle 100 milyar $ ihracat hedefliyor

2023'te dünya makine ihracatından yüzde 2.5 pay almayı planlayan Türkiye makine sanayicileri bu hedefe ulaşmak için Güney Kore ve Tayvan'ı örnek almayı planlıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Nisan 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Makineciler Kore modeliyle 100 milyar $ ihracat hedefliyor

ÖZGÜL ÖZTÜRK

ABD ve Almanya arasında devam eden Transatlantik Anlaşması görüşmeleri nedeniyle dünyanın merakla izlediği Hannover Endüstri ve Sanayi Fuarı'nda bu yıl partner ülke ABD oldu. 60 ülkeden 5,000'in üzerinde katılımcı firmayla gerçekleşen Hannover Fuarı'na Türkiye de 137 firmayla en fazla katılım sağlayan 5. ülke oldu. Türkiye'nin Makinecileri Obama ve Merkel ile birlikte dünya genelinde yüzbinlerce kişinin izlediği fuarın Açılış Seremonisi'nin sponsorlarından biri oldu. Makine Tanıtım Grubu (MTG) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, G.Kore ve Tayvan'ın katma değerli üretim modeliyle makine imalat sektörünün Türkiye'yi orta gelir tuzağından kurtarabileceğini söyledi.

Devlet yerli kullanmıyor

Almanya ve ABD pazarlarına makine ihraç eden Türk makine üreticilerinin kendi kamu kuruluşlarından yeterli pay alamadığına dikkat çeken MTG Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren de şöyle konuştu: Kamu kurumlarında ithal ürünlerden daha ucuz ve kaliteli olan Türk makinelerinin kullanımı teşvik edilmeli."

Almanya ve ABD Çin'e karşı birleşti

MTG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu, Çin'in son yıllarda yapılan yatırımlarla dünyanın en büyük makine ihracatçısı konumuna getirildiğini söyledi. Şuanda küresel rekabetin yüksek katma değerli endüstri 4.0'a yöneldiğini anlatan Karavelioğlu, "Obama'nın bu fuara katılımı da rekabeti ABD Almanya eksenine oturtarak, Çin'i arka plana itmek içindir" dedi. Karavelioğlu, 2023 hedeflerinin dünya makine ihracatından yüzde 2.5 pay alarak 100 milyar dolara uluşmak olduğunu söyledi. MTG Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz da yeni işbirlikleriyle Almanya, ABD ve İran'daki etkinliklerini artıracaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber