Yerli kaynakla güvenli arz

Yeni döneme ilişkin reform düzenlemelerinin enerji ayağına ilişkin önemli bir adım atıldı. Meclis'e sunulan 27 maddelik kanun teklifinde Türkiye'nin enerjide yerli kaynakla büyümesinin önünü açacak önemli maddeler var.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Nisan 2016 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerli kaynakla güvenli arz

AK Parti Milletvekilleri tarafından Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 27 maddelik Kanun Teklifi ile Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi ve arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik düzenlemeler getiriyor. Kanun teklifindeki maddeler; yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik iletim tesisleri altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra öncelikle yurtiçinde üretim yapacak ve yerli malı kullanacak olan firmalara alan tahsisi sağlamayı öngörüyor.

YERLİ KAYNAKLA ÜRETİM

Böylece hem yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminin artırılması hem de buralarda kullanılacak malzemenin yerli olmasına imkan getiriliyor. Düzenleme ile yerli ve yenilenebilir kaynakların hızla sisteme alınması için bürokratik işlemlerin azaltılması hedefleniyor. Buna göre; yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim kapasitesinin artırılması ve bu tesislerde kullanılan teknolojilerin ekipmanın yurt içerisinde üretilebilmesi amacıyla yenilenebilir enerji kaynak alanları belirlenecek ve uygulama sadeleştirilecek.

PETROL KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK GELİYOR

Düzenleme ile kömür madenlerinde oluşan metan gazının doğalgaz piyasasına sunulması için Petrol Kanunu'nda da değişiklik yapılıyor. Bu kapsamda Maden Tetkik ve arama (MTA) Genel Müdürlüğü'ne bakanlık onayı ile yurtdışında arama ve araştırma faaliyetleri kolaylığı getiriliyor. MTA arama faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla yurtdışında şirket kurabilecek ortaklığa girebilecek.

KAYIP-KAÇAĞA YENİ ÖNLEM

Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında kayıp-kaçağa ilişkin tarifelerle ilgili mahkeme kararlarının dikkate alınmasını içeren düzenlemeler yapılırken, günlük doğalgaz kesintisi ihtimalleri kapsamında ülke genelinde depolanacak doğalgaz miktarının artırılması sağlayacak düzenlemeler de getirildi. Bu arada mahkeme ve tüketici hakem heyeti kararına istinaden yapılacak iadelerin dağıtım tarifeleri üzerinden ödenmesine ilişkin düzenleme de yeniden bu teklifte yer aldı. Böylece mahkeme ve tüketici hakem heyeti kararına istinaden, dağıtım şirketleri ya da tedarikçi tarafından yapılan iadeler ve mahkeme kararında yer alan giderler dağıtım tarifeleri yoluyla karşılanacak.

TETAŞ'A KAPSAM DIŞI YETKİSİ VERİLİYOR

TETAŞ'ın geçmişte yaptığı Yap-İşlet-Devret ve İşletme Hakkı Devri santrallerine ilişkin sözleşmelerin süresinin sona ermesinden dolayı TETAŞ'ın bundan sonra elektrik alım ihaleleri yapabilmesi için Kamu İhale Kanunu mevzuatı kapsamı dışına alınması getiriliyor. Bu kapsamda yerli kömür yakıtlı elektrik üretim tesislerinin teşvik edilmesi amacıyla TETAŞ'ın alımlarının da öncelikle bu tesislerden yapması getiriliyor.

Yerli malı kullanan firmalara alan tahsisi

Yeni düzenlemeyle; yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik iletim tesisleri altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra öncelikle yurtiçinde üretim yapacak ve yerli malı kullanacak firmalara alan tahsis edilmesi de getiriliyor. Böylece hem yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminin artırılması hem de buralarda kullanılacak malzemenin yerli olması sağlanacak.

Bürokratik etkiyi kıracak adımlar

Düzenlemede ayrıca, yerli ve yenilenebilir kaynakların hızla sisteme alınmasını sağlayacak düzenlemelerde bürokratik işlemlerin azaltılmasına yönelik maddeler de yer alıyor. Buna göre; kapasitesinin artırılması ve kullanılan teknolojiler konusunda ekipmanın yurt içerisinde üretilebilmesi amacıyla yenilenebilir enerji kaynak alanlarının belirlenmesi ve uygulamanın sadeleştirilmesi düzenleniyor.

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber