Meyve suyu sağlıklı mı?

Tüketimi kolay hazır meyve suları hakkında halk arasında dillendirilen bir sürü şehir efsanesi var.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Nisan 2016 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Meyve suyu sağlıklı mı?

Funda Korkmaz

Ünlü spor eğitmeni Murat Pür, güvendiğimiz markalara ait olan karton ambalajlı ürünlerle günlük şeker ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi söylüyor. Yine güvenilir birkaç markanın doğal meyve şekeri kullandıklarının da altını çiziyor. Tabi marka ne olursa olsun meyve suyunun nasıl muhafaza edildiği de çok önemli. Kutusu ezilmiş ya da hava alan karton meyve sularını satın almamak ve asla tüketmemek gerekiyor. Burada bir diğer detay ise kapakta. Şöyle ki; Eğer meyve suyu kutularının kapak kısımlarına baskı uygulanırsa oluşacak aşınmadan dolayı sandığımız kadar da güvenli olmadığı belirtiliyor. Yani, kutu meyve suyu tüketiliyorsanız kapağını açtıktan sonraki geçen süre hayati önem taşıyor..

Dengeli ve sağlıklı yaşamın püf noktalarını 'Enerjik bir gün' konsepti ile Tetra Pak tarafından düzenlenen buluşmada anlatan Murat Pür, taze sıkılmış meyve suları ile karton ambalajlı meyve suları arasındaki farkı ise şöyle anlatıyor: "Kalori olarak herhangi bir farkı yok ancak vitamin değeri olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca karton kutunun pratikliği de tartışılmaz. " Bir bardak meyve suyuyla spor yaptıktan sonra kaybettiğimiz enerji, sıvı ve mineralleri yerine koymak da mümkün.

KARTON AMBALAJ NEDEN ÖNEMLİ

Uzmanlar karton ambalajların ışık almaz ve hijyenik olduğunu söylüyor. Tabi hafifliği ve pratik kullanımı da günlük hayatımızda bize faydalı olan diğer etkenlerden. Ürünün havayla temasını tümüyle engelleyen 6 katmandan oluşan kartonlar, steril paketleme ve kapama işlemiyle evlerimize kadar giriyor.

PASTÖRİZASYON İŞLEMİ NEDİR?

Karton kutularda bulunan meyve sularının diğerlerine göre içindeki sağlığa zararlı mikroorganizmaların öldürülmesi için uygulanan işlemin adıdır. Zararlı mikroorganizmaların ölmesi için meyve suyu, 90-100 C'de 10-20 saniye tutulur ve hemen ardından 20-25 C'de soğutularak steril ambalajlara doldurulur. Bu işlem ile güvenli ve hasar görmemiş ambalajlarda daha uzun süre saklanabilir. Ancak ambalaj açıldığında taze olan tüm meyve sularının ömrü kısalacaktır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber