Bakan Yılmaz: Siyasi istikrar olmadan, ekonomide başarı mümkün değildir

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Türkiye'nin geçmişten elde ettiği tecrübeleri şunu gösteriyor; siyasi istikrar ekonomik istikrar için çok önemlidir. Siyasi istikrar olmadan, ekonomide başarı elde etmek mümkün değildir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2016 21:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Yılmaz: Siyasi istikrar olmadan, ekonomide başarı mümkün değildir

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) Erbil merkezli Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen ekonomi formunun ikinci gününde "Reform Tecrübeleri" başlıklı oturumda bir konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye'nin kendi ekonomisinden ve yaşadığı krizlerden birçok tecrübeler elde ettiğine işaret eden Yılmaz, "Türkiye'nin geçmişten elde ettiği tecrübeleri şunu gösteriyor; siyasi istikrar ekonomik istikrar için çok önemlidir. Siyasi istikrar olmadan, ekonomide başarı elde etmek mümkün değildir." diye konuştu.

Ülke tarihindeki en büyük mali krizin 2001 yılında yaşandığını hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Söz konusu krizden hemen sonra genel seçimler yapıldı ve AK Parti hükümet olmayı başardı. İşe başladığımız andan itibaren, reform adımlarını atmaya başladık. Siyasi bir istikrarımız oldu ve makro ekonomiye odaklandık. Birçok alanda değişiklikler yaptık. Banka sisteminde düzenlemeler meydana geldi. 2001 yılında karşılaştığımız kriz finansaldı ve o dönem birçok banka iflas etti. Daha sonra hükümetten bağımsız bankaların kurulmasına izin vererek, bu sektörde ciddi ilerlemeler kaydettik. Ekonomik olarak başarıya ulaşmamızda bankalar konusunda yapılan değişiklikler çok etkili oldu. Bu süreçten sonra bankacılık sistemimiz çok güçlü hale geldi. Global krize rağmen, hiçbir bankamız iflas etmediği gibi zarar da etmedi."

Dünyada bölgesel sorunların da mevcut olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Maalesef tüm bölgeyi etkisi altına alan jeosiyasi gelişmeler meydana geliyor. Buna örnek Suriye'de yaşananlar tüm bölgeyi etkisi altına aldı. Suriye'de meydana gelen trajik problemlerin bedelini, Irak, Kürt bölgesi, Türkiye ve diğer ülkeler ödüyor. Bu problem kendisiyle beraber birçok zorlukları getiriyor. Bunlardan bir tanesi sığınmacı krizidir. Türkiye şu anda iki milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Aynı şekilde Kürt bölgesi de nüfusunun yarısı kadar sığınmacı ağırlıyor. Bunların dışında karşı karşıya olduğumuz bir başka sorun da var o da terördür. Türkiye, Irak ve Kürt bölgesi söz konusu terör sorunu ile uğraşıyor. Bunların ekonomiye de yansımaları var" dedi.

İdris Okuducu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber