Çalışanlar: Taksim kutsal değil

1 Mayıs'ta 'Taksim dayatması' yerini sağduyuya bırakırken, Memur-Sen'in araştırması önemli gerçekleri gün yüzüne çıkardı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Nisan 2016 06:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çalışanlar: Taksim kutsal değil

Ercan Baysal

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından hazırlanan '1 Mayıs ve Sendikal Örgütlenme Raporu'nda yer alan bilgilere göre 1 Mayıs'ı ilk kutlayan Başbakan Adnan Menderes. Yine Memur-Sen, Kamu-Sen, KESK ve diğer sendikalara üye çalışanlarla yapılan anket sonucunun yer aldığı rapora göre çalışanların yüzde 90'ı Taksim'in kutsal mekan olmadığını düşünüyor. Rapora göre, 1 Mayıs'ta yaşanan çatışma görüntülerinden rahatsızlık duyanların oranı yüzde 95.2. Rahatsızlık duymayanların oranı ise yüzde 4.8. Yapılan araştırma, 1 Mayıs'ın Taksim dışında da kutlanabileceğini ifade eden sendikalı memurların oranının yüzde 90,4 olduğunu ortaya koydu.

Raporun tanıtımına ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kutsal olanın alan değil, emek olduğunu söyledi. Yalçın, çalışmada emek dostu imajı olan partilerin aslında 1 Mayıs'ı yasakladıkları, emeğe mesafeli olduğu söylenen partilerin ise 1 Mayıs kutlamalarını serbestleştiren ve resmi tatil yapanlar olduklarının görüldüğüne dikkat çekti. Taksim'de 1977'de katledilenlerin acısını paylaştıklarını ve rahmetle andıklarını ifade eden Yalçın, 1 Mayıs kutlamalarından sonra çarpıcı bir gerçeğin ortaya çıktığını söyledi. Yalçın, "Sol hükümetlerin hükümet ettiği dönemlerde 1 Mayısa ilişkin yasal dayatmalar söz konusu, sağ hükümetlerde bayram ilan edilmesi ücretin verilmesi ve tatil ilan edilmesi gibi özgürlükler söz konusu" dedi.

İLK KUTLAYAN ADNAN MENDERES

1 Mayıs'ın Osmanlı döneminde 1909'da kutlanmaya başlandığını belirten Genel Başkan Yalçın, işçilerin bayramını ilk kutlayan Başbakan'ın Adnan Menderes olduğunu söyledi. Yalçın, "1951 yılında Menderes Hükümeti döneminde çıkarılan bir yasayla işçilere 1 Mayıs tatilinde yarım ücret ödenmesi, 1956 yılında ise yine Menderes Hükümeti döneminde işçilere 1 Mayıs tatilinde tam ücret ödenmesi sağlandı. İlginçtir ki sendikalara ve emeğe mesafeli durduğu söylenen merhum Menderes, işçilerin 1 Mayıs'ı gerçek bir resmi tatil olarak kutlamalarını sağlayan yasal düzenlemeleri yapmıştır. Menderes ayrıca ilk kez radyodan işçilerin bayramını kutlayan Başbakan olmuştur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber