Türk doktordan can kurtaran buluş

Doç. Dr. Yusuf Özgür Çakmak, iç kanamayı yüzde 50 azaltan cihaz geliştirdi. Patenti alınan cihaz 2017 sonunda piyasaya sunulacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Nisan 2016 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Türk doktordan can kurtaran buluş

Dünyada 375 milyar dolarlık bir pazar oluşturan sağlık ölçüm ve müdahale teknolojileri alanına Doç. Dr. Yusuf Özgür Çakmak'ın iç kanamaları yüzde 50 azaltan cihazı damga vuracak. Cihazın ilk aşamada operasyonlara katılan emniyet kuvvetleri ve askerler tarafından kullanılabileceğini söyleyen Çakmak, "Bu ürün giyilebilir teknoloji olarak kullanıldığında kendi kendine aktif hale gelebiliyor. Cihaz, doktor ve hastanenin başarılı müdahalesi için zaman kazandıracak. Böylece iç kanamalı durumlarda kaybı azaltacak" dedi.

CAN KAYBI AZALACAK

Buluşu patentle koruma altına alan Inventram'ın Genel Müdürü Cem Soysal da, "Türk bilim adamlarının geliştirmiş olduğu projeleri destekliyoruz. Patentini aldığımız bu teknoloji insanın kaderini değiştirecek. Çakmak'ın geliştirdiği sistemle dünyada bir ilke imza atıyoruz. Kısacası iç kanamayı Türkler durduracak diyebiliriz" diye konuştu. Özel kullanım bilgisi gerektirmeyen cihaz ilk yardım çantalarına da girecek.

ABD'YE AÇILACAK

ABD'nin en önemli teknoloji enstitülerinden Southwest Research Institute ile cihazın prototip üretimi için çalışmalara başlandığını belirten Soysal, bunun dünyada alanındaki ilk cihaz olacağını kaydetti. Sistem, darbe alan bölgedeki kan basıncını düşürerek kanamayı durduruyor.

TİMUR SIRT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber