'Amacımız yeni bir dil kurmak'

OneBeat projesi dünyanın dört bir yanındaki müzisyenleri bir araya getiriyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Nisan 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Amacımız yeni bir dil kurmak'

ILGAZ GÖKIRMAKLI İstanbul

Dünyanın dört bir tarafından yetenekli müzisyenleri bir araya getiren OneBeat projesi, bu yıl ilk kez ABD dışında İstanbul'da düzenleniyor. Bu kapsamda, İstanbul Bilgi Üniversitesi 20 Nisan'dan bu yana aralarında Türkiye, Suriye ve ABD'nin olduğu farklı kültür ve müzikal türlerden gelen 10 müzisyene ev sahipliği yapıyor.

Santralistanbul Kampüsü'ndeki Enerji Müzesi'nde 1 Mayıs'a dek atölye çalışmalarını sürdürecek olan müzisyenlerin koordinatörlüğünü ise Kardeş Türküler'in solistlerinden Fidel Kılıç üstleniyor. bugün saat 20.30'da Enerji Müzesi'nde konser verecek OneBeat ekibini ziyaret ettik ve Fidel Kılıç ile projeyi konuştuk.

- OneBeat İstanbul'un bir araya gelme amacı nedir?

Aslı Amerikan orijinli OneBeat İstanbul, projenin yurt dışındaki ilk şehir ayağı. OneBeat İstanbul'un amacı, müzisyenlerin 10 gün boyunca beraber müzik yapmalarını ve farklı kültürlerden gelmelerine rağmen yeni bir dil kurmalarını sağlamaya çalışmak.

'Ayrım yapmadan'

- Konser öncesi çalışmalar nasıl geçiyor?

Isınmalar, meditasyon müzikleri ve doğaçlama çalışmaları... Bunların dışında beden perküsyonu ve sokak stüdyoları gibi çalışmalara da provalarımızda yer veriyoruz.

- Ekip olarak sizin konserden beklentileriniz neler?

Beklentimiz, mümkün olduğunca farklı insanın bir araya gelerek yeni ve özgün eserler ortaya çıkartmaları. Müzisyenler bazen "Ben caz müzik yapıyorum, şimdi geleneksel müzikle ilgili ne yapabilirim?" diye düşünebiliyor. Bu fikri yıkarak farklı müzik geleneklerini esas alarak birlikte çalışmalarını istiyoruz.

- Dinleyicileri konserde ne bekliyor?

Konserde çok iyi düzenlenmiş şarkıları çalmak gibi bir amacımız yok. Enerji Müzesi'ni seçmemizin en önemli nedenlerinden biri de buydu. Buradaki farklı mekanları kullanmak istiyoruz.

- Sadece müze içinde olmayacak mısınız?

Performansı dışarıda başlatıp seyircileri gezdirerek en sonunda ana sahneye getirmeyi düşünüyoruz. OneBeat, seyirci ve müzisyen ayrımını mümkün olduğunca yapmayıp iç içe bir performans alanı yaratılmaya çalışıyor.

'Suriyeli çocuklara ninniler söyledik'

- Konserde OneBeat ekibi dışında farklı müzisyenler de olacak değil mi?

Evet, Kardeş Türküler ve Sulukule Orkestrası da bize katılacak. Seyirciler arasından bile katılım olabilir, herkese açığız.

- Sulukule Orkestrası projeye nasıl dahil oldu?

Bu programa katılan herkes, bize bir proje ya da fikir sunmak zorunda. Ortaya çıkan projeler için de herkese küçük bir bütçe ayırıyoruz. Sulukule Orkestrası fikri, çellocu arkadaşımız Zeynep Ayşe Hatipoğlu'ndan geldi. Kentsel dönüşüm üzerinden bir şeyler söylemek istedik. Bunun sonucunda Sulukule Orkestrası ile iletişime geçtik. Aslında onlar da uzun zamandır düzenli çalışmalar yapmıyordu. Bize katılsınlar, beraber müzik yapalım ve birbirimize bir şeyler öğretelim istedik. Bunun dışında Suriyeli çocuklar için de bir proje yaptık. 23 Nisan'da cihangir'de toplandık ve çocuklarla Arapça ninniler söyledik. Ortaya çıkan fikirler daha sonra da devam edebilir. Verdiğimiz bütçe, başlamaları için onlara destek olmuş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber