Batı, basın özgürlüğünde sınıfta kaldı

Her fırsatta Türkiye'ye basın özgürlüğüyle ilgili ders vermeye kalkan Batı'nın aslında sicili çok kötü. ABD ve Avrupa'da eleştirileri nedeniyle baskıya uğrayan yüzlerce gazeteci var

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Nisan 2016 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Batı, basın özgürlüğünde sınıfta kaldı

Basın özgürlüğü konusunda Türkiye'ye eleştirilerde bulunan Batı'nın karnesi hiç de parlak değil. SABAH'a konuşan Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) Başkanı Aslan Değirmenci, Batı'nın Müslümanlara karşı ırkçılık ve nefret suçlarını ifade özgürlüğü kapsamına almaya çalıştığını belirterek, ABD'de İsrail'i eleştiren akademisyenlerin üniversitelerden kovulduğunu hatırlattı.

Değirmenci, Batılı ülkelerin basın özgürlüğünü Türkiye ve Batılı olmayan diğer ülkelere karşı bir baskı aracı olarak kullandığını belirtti. Değirmenci, Avrupa ve ABD'de aykırı seslerin susturulmaya çalışıldığını ancak buna ilişkin Batı medyasında hiçbir haber yer almadığını kaydederek, "ABD'de İsrail'i eleştiren akademisyenler kovuluyor. Geçtiğimiz yıl birçok üniversite Filistin kökenli Amerikalı aktivist Ali Abunimah'ın üniversitelerdeki konferanslarını İsrail'i eleştirdi diye iptal etti" dedi.

İsveç'te medyada kendisine karşı yapılan baskılar karşısında istifa etmek zorunda kalan Türk kökenli Şehircilik Bakanı Mehmet Kaplan'ı hatırlatan Değirmenci, "Batı'da Müslümanlara ve göçmenlere inanılmaz derecede baskı var. Maalesef bu baskı hem siyasetçiler hem de medya tarafından gerçekleştiriliyor. Sizin aykırı bir şey söylemenize asla izin vermiyorlar" dedi.

İŞTE BATI'NIN KARNESİ

Geçmişte yaşanan olaylar, basın özgürlüğü kılıfı giydirilmiş nefret söylemlerini korumaya çalışan Batı'nın karnesinin parlak olmadığını ortaya koyuyor. Almanya'da bazı silah şirketlerinin Meksika'ya yaptıkları izinsiz silah satışını haber yapan gazeteciler hakkında soruşturma başlatıldı. Savcılar, gazetecileri sınırını aşmak ve basın yasasını ihlal etmekle suçladı. Can Dündar ve Erdem Gül'ün davasını Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ın da izlediği ortaya çıkmıştı. Erdmann, Alman anayasasını işaret ederek 'Ülkemizde ifade özgürlüğü var' demişti.

Irak kökenli Hollanda vatandaşı ve ırkçılık karşıtı olan aktivist Ebul Kasım El Jaberi 2015 yılında Kraliçe'ye hakaret ettiği iddiasıyla Hollanda polisi tarafından göz altına alınmış, 500 euro para cezası verilmişti. El Jaberi, bu cezayı ödemediği için ise 5 yıl hapis ve 20 bin euro'luk para cezası istemiyle hakim karşısına çıkarılmıştı.

BEYAZ SARAY'A ALINMADI

Almanya Federal İçişleri Bakanı Otto Schily, 2005 yılında Anadolu'da Vakit gazetesinin faaliyetlerini, Batı karşıtı yayın yaptığı gerekçesiyle yasaklamıştı. Beyaz Saray muhabirleri Helen Thomas, 2010'da bir toplantıda "İsrail'in Filistin'den defolup gitmesi gerektiğini" söylemiş, Musevi cemaatlerinin yanısıra Kongre'deki pek çok senatörden de tepki almış, işten çıkarılmış, Beyaz Saray da akreditasyonuna son verilmişti. ABD Başkanı Barack Obama da İsrail'le ilgili sözleri "saldırgan ve yakışıksız" olarak tanımlamıştı.

DERYA KISA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber