Bozkır: Vize kararının çıkmasını bekliyoruz

Vizesiz Avrupa' ve sığınmacılarla ilgili açıklamalar yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 'Vizenin kalkabileceği yönünde tavsiye kararının 4 Mayıs'ta çıkacağını düşünüyoruz

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Nisan 2016 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bozkır: Vize kararının çıkmasını bekliyoruz

Tolga Şardan - Hatay

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Komisyonu'nun açıklayacağı 4 Mayıs'taki rapor öncesinde 72 beklentinin tamamlandığını söyledi. Bozkır, "Kolluk Gözetim Kanunu çıkıyordu. Ama, HDP'li milletvekilinin sözleri sabırları taşırınca Meclis çalışamaz duruma geldi. Pazartesi günü yasa çıkacak" dedi. Bozkır, bu yasanın çıkmasıyla 72 beklentinin tamamlanacağına işaret etti. Bozkır, AB ile başlatılan göçmen değişimi uygulaması kapsamında ilk aşamada 346 kişinin Türkiye'ye geldiğini ve 108 kişinin AB'ye gönderildiğini söyledi.

Bakanlığınca düzenlenen, kentteki sivil toplum kuruluşlarının katıldığı ve AB'ye katılım sürecinin değerlendirildiği toplantı için Hatay'a gelen Bozkır, beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bozkır'ın sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

'Sayılı günler kaldı'

4 MAYIS RAPORU: Rapor metnini bizimle paylaşmadılar. Ancak aylardır komisyonla temas halindeyiz. Attığımız adımları, çıkardığımız yasaları ve idari önlemleri, operasyonel önlemleri hepsini paylaşıyoruz. Komisyonun vereceği karar için sayılı günler kaldı. Kolluk Gözetim Kanunu, dün gece (çarşamba) çıkıyordu. Maalesef bir HDP'li milletvekilin, 'kolluk kuvvetleri sivilleri katlediyor' sözleri üzerine sabırlar taştı. Meclis çalışamaz hale geldi. Ama pazartesi kalan 10 maddesi çıkacak. Ancak bu durum, komisyon açısından bir şey ifade etmiyor. Nihayetinde çıkacağı belli olan bir yasa.

72 BEKLENTİ: Bu 72 beklenti, 72 adım atılarak karşılanacak bir tablo değil. Bir matematik denklemden öte bir siyasi karar alınacak. Burada da tam olarak hiçbir şey için mümkün değil. Geniş kapsamlı beklentiler var. Bizim beklentimiz komisyonun isterse sayfalar dolusu raporu olsun, raporda tek cümle olarak, 'vize kalkabilir veya kalkamaz' cümlesidir. 'Vizenin kalkabileceği' yönünde tavsiye kararı şeklinde 4 Mayıs'ta çıkacağını düşünüyoruz.

Şu anda iki taraf da nereye, hangi tabloya baktığını biliyor. Bu nedenle, hiç hesapta olmayan, hiç beklenmedik bir durum ortaya çıkmazsa salı günü AB Komisyonu raporunun vizenin kalkması yönünde bir tavsiye kararını içerecek şekilde çıkacağını bekliyoruz. Ondan sonra bu Konsey'de de değerlendirilecek. Oybirliği kararı gerekmiyor. Dolayısıyla nitelikli çoğunlukla karar alınacak.

Bu da kararın alınabilmesi bakımından olumlu bir tablo. Şahsen, haziran sonundan önce bu sürecin olumlu şekilde tamamlanacağını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Schengen bölgesine vizesiz giriş kararının alınacağını bekliyorum.

SÜRPRİZ OLUR MU?: Sürpriz bizim işimiz değil. Benim bu kadar yıllık tecrübemle ve tüm bu yapılanların sonucunda komisyon raporunun olumlu çıkacağını ümit ediyorum. Karar, Konsey'e gidecek. Bir karar verilecek burada. Oy birliği gerekmiyor. Burada sıkıntı gözükmüyor. Parlamentoda inşallah bir sıkıntı olamayacaktır.

'Tartışma uzamasın'

LAİKLİK AÇIKLAMALARI: Bu konuda hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan hem de Ak Parti yetkilileri net açıklama yaptılar. Önümüzdeki dönemde gerçekten arzuladığımız yeni Anayasa içinde laiklik kavramının yeralacağını, hiçbir zaman yeralmayacağı bir anayasa taslağının söz konusu olmadığını ifade ettiler. Bu açıklamalardan sonra bu tartışmanın devam etmesinde yarar görmüyorum.

AVRUPA'DA SIKINTI YARATIR MI?: Bu başka bir konu. AB konusu 5-6 anlaşmadan oluşan bir paket içinde yer alıyor. Zirveler yapılıyor, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusu devam ediyor. Düzensiz göçle ilgili alınan karar yürürlüğe konuldu. Herkes taahhütlerini yerine getiriyor. Açıklamalar bu konu içinde değil. Ama genel olarak, Türkiye ile ilgili olarak AB'de Türkiye'nin imajını bozma yolunda çok önemli çaba sarf eden, dost olmayan, çaba sarfeden yapılar var. İşler iyi giderken çabalarının artırmış durumdalar. Ama Türkiye'ye yönelik yanlış algı konuları akamete uğrayacak.

AB'de lokomotif rolü

MERKEL'İN TEMASLARI: Merkel, çok güçlü ve akıllı bir kadın. Kendisine yönelen oklara karşı karar alıp uygulayan AB'deki tek lider. Bu sürecin Türkiye'siz olamayacağını gördü. Belki hala Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakmıyor olabilir, ama herkesin dediği bir şey var ki; geçmişte Türkiye AB'de olsaydı ne terör ne ekonımik sıkıntılar ne de düzensiz göçle karşı karşıya kalınırdı. Bu tablo başka bir paradigma yarattı. Almanya ve Merkel AB'de önemli lokomotif rolü var. Sonradan üye olan ülkeierin katılmasında Almanya'nın rolü var. Türkiye'nin üyelik girişimlerini sürdürdüğü bir durumda Merkel'in Türkiye'nin yanında olması önemli bir durum. Ben, Merkel'i 16 yıldır tanıyorum. Güçlü ve açık sözlü. Ne istediğini bilen ve akıllı bir partner olarak Türkiye'ye ihtiyacı var. Merkel, Türkiye'nin ilişkilerinin bu hale gelmesinde önemli rol oynadı.

İLK DESTEK TEMMUZDA: Temmuzda AB'den 1 milyar euro geliyor. Yerleşim yerlerinin alt yapılarının geliştirilmesinde ve Suriye'de oluşturulacak güvenli bölgelerde kurulacak yerleşim yerleri için harcanacak. Kızılay'ın akredite edilmesinin ardından para Kızılay'a aktarılacak. AB ile birbirimizi anlamaya başladık.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber