Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur tarih oldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm sigortalıları tek çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) dün gerçekleştirilen olağanüstü genel kuruluyla 60 yıllık SSK, 56 yıllık Emekli Sandığı ve 35 yıllık Bağ-Kur tarihe karıştı. Genel kurula, SGK'nın özerk olmaması, sosyal taraflara denetim yetkisi verilmemesi, kurum başkanını hükümetin ataması ve tüm sivil toplum örgütlerinin temsil edilmemesi tartışmaları damgasını vurdu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nca, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı tek çatı altında toplayan SGK'nın genel kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun çağrısıyla dün olağanüstü toplandı.

Genel kurul açılışında konuşan SGK Başkan Vekili Aydemir, sistemden emekli maaşı alan 7 milyon 740 bin 530 kişi olduğunu, sigortalılara bağımlı olan kişi sayısının ise 48 milyona ulaştığını söyledi.

TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgubilig ise kurum başkanını hükümetin seçmesine ve ilgili yasada, "Kurum başkanı Bakanlar Kurulu'nca belirlenen politikalara uygun olarak kurumu yönetir" ifadesinin yer almasına tepki göstererek, "Bu düzenleme bizi endişelendiriyor, siyasi popülizm yasa metninde açıkça yer alıyor" dedi.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da genel kurula kurum başkanını şeçme, kurum bütçesini onama ve yönetim kurulunu denetleme yetkisi verilmemesinin, sistemin sorunlarını büyüteceğini ifede etti. DİSK yönetimi, genel kurulu protesto ederek toplantıya katılmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber