Adil Gür: Anketlerle oynuyor dedirtmem

A&G'nin anketinde SABAH'ın en güvenilir gazete seçilmesi, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün başını çektiği bazı çevreleri rahatsız etti.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Nisan 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adil Gür: Anketlerle oynuyor dedirtmem

Bugüne kadar yaptığı tüm anket çalışmalarında isabetli tahminleri ile öne çıkan, 1 Kasım seçimlerinin tek bileni A&G Araştırma Şirketi'nin 7 bölgede, 44 ilde ve 22 bin 318 vatandaşla yüz yüze yaptığı "Medya Algıları Araştırması"nda SABAH, 'En güvenilir', 'Manşeti en etkili gazete', 'Gündemi belirleyen gazete', 'En tarafsız gazete' ve 'Okuması en rahat gazete' seçildi. A&G'nin bu anket sonuçları bazı çevreleri rahatsız etti. Başta Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök olmak üzere bu çevrelerden haddini aşan, Gür'ü itibarsızlaştırmaya çalışan çirkin eleştiriler geldi. A&G'nin sahibi Adil Gür, kendisine yönelik eleştirilere aHaber'de yanıt verdi. İşte o eleştirilere Gür'den tokat gibi sözler:

BENİ SON DERECE ÜZEN İFADE:

Maalesef her araştırmadan sonra gerek siyasilerden gerek yazarlardan. 'Neden ben birinci çıkmadım' diye bize eleştiriler geliyor. Bu araştırmanın ardından da eleştirildim. Bugün (dün) okuduğum bir yazıda, 'Bizi çok güldürdün Adil Bey' diye yazanlar var. Ben ülkemin bu döneminde birilerini güldürebiliyorsam ne mutlu bana. Eleştirileri anlayışla karşılarım. Ama 'Sabah grubu parayı bastırmış birinci çıkmış' diyorlar. Bu beni son derece üzdü. Çünkü ben Türkiye'de 3 aydır, 3 yıldır değil, 30 yıla yakın bir süredir bu sektörün içindeyim ve bugün beni eleştirenlerle de çalıştım. Kimseye 'Adil Gür anketlerle oynuyor' dedirtmem.

BİNDE BİR DAHİ OYNAMA YAPTI DİYEMEZLER:

Şunu açık ve net söyleyebilirim. Geçmişte her kimle çalıştıysam -bu siyasetçi olabilir, bir ticari kuruluş olabilir, bir medya kuruluşu olabilir- şunu söyseler keşke; 'Biz araştırmada 10.01 çıktık. Adil Bey'e para verdik. Yüzde 10.02 yaptı' desinler. Araştırmada binde bir dahi üzerinde oynama yaptı desinler ekranlara da çıkmam, bu mesleği de yapmam.

SABAH'IN 1'İNCİ ÇIKMASININ NEDENLERİ:

Medya Algıları Araştırması çok büyük bir araştırmadır. SABAH gazetesinin birinci çıkmasının nedenlerini de şöyle sıralayabiliriz: Örneğin en çok eleştirilen konulardan birisi 'en güvenilir gazete' çıkması. Burada gazete okuyan, okumayan toplam nüfusta yüzde 12'nin üzerinde, gazete okuyanlar içerisinde yüzde 16 ile birinci gazete SABAH. Bunun nedeni şu: SABAH'ı da okuyan, her 100 yüz kişinin 50'sinden daha fazlası SABAH'ı en güvenilir gazete olarak tarif etmiş. Halbuki itiraz eden diğer gazetelerde bu, her 3 kişiden birinin daha altına düşüyor.

YÜZDE 60'LIK FARK VAR:

SABAH'ı okuyan her 100 kişiden 75'i bir partiye oy veriyor. Diğer gazetelerde bu oran yüzde 30'lara düşüyor, Sözcü gazetesi hariç. Türkiye'de 1 Kasım'da AK Parti'nin her 100 kişiden 50'sinin oyunu aldığını düşünürsek bu sonuçlar hiç şaşırtıcı değil. Burda açık ara fark var. Gazete okuyanlar içerisinde 16 ile 10 arasında yüzde 60'lık gibi büyük bir fark var. Eleştirmeleri 10 ya da 9 şeklinde az fark olsaydı belki anlardım ama bu durumda anlamıyorum. İtiraz edenler başka şirketlere her türlü araştırmaları yaptırabilir.

ABDESTİMİZDEN TEREDDÜDÜMÜZ YOK:

Ben 2009'da herkes 'AK Parti yüzde 50 oy alacak' derken 'yüzde 39' diyen kişiyim. 7 Haziran'da herkes 'sandıkta koalisyon çıktı' derken ben 'Kasım ayında seçim var' diyen kişiyim. 1 Kasım'da herkes 'AK Parti tek başına iktidar çıkmıyor' derken, 'AK Parti açık ara iktidar olacak' diyen kişiyim. Ben bunları rüyamda görüp söylemiyorum, Adil Gür'ün şahsi görüşü de değildir. Bilimsel araştırmalardır. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, abdestimizden zerre kadar tereddüdümüz yoktur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber