Açık denizler ihracatı katlar

İstanbul Su Ürünleri Birliği Başkanı Sagun, "Türk firmaların açık denizde avlanma kotası artarsa ihracat ikiye katlanır

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Nisan 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açık denizler ihracatı katlar

Bu yıl Brüksel'de 24. kez düzenlenen Uluslararası Su Ürünleri İhracat Fuarı, üreticilerle satıcıları bir araya getirdi. 72 ülkeden bin 761 firmanın katıldığı fuara Türkiye milli katılım organizasyonuyla yer aldı. Fuarda görüştüğümüz İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun şunları söyledi: "Bugün Avrupa'da tüketilen 3 balıktan birisi Türk balığı. Almanya'ya yaptığımız ihracatta ilk sırayı alabalık alırken, Fransa, İtalya ve Hollanda'ya ise ağırlıklı olarak çipura ve levrek ihraç ediyoruz. Yunan balığı olarak bilinen çipura ve levrek artık Türk balığı olarak kabul görüyor. AB'ye yaptığımız ihracatta, yıllık 600 milyon doları aşmış bulunuyoruz. 2023'e kadar 1 miyar doları aşarız" dedi.

AB kota da adil değil

İhracatta en büyük sıkıntılarının açık denizlerdeki avlanma kotası olduğunu dile getiren Sagun, "Türkiye'de av sezonu kapandıktan sonra açık denizlere avlanmaya çıkılır. Ancak AB'nin Türkiye'ye ayırdığı kota çok yetersiz hatta hiç adil değil. Türkiye Akdeniz çanağından yüzde 4.15 pay alırken Avrupa yüzde 59.24 alıyor. Bunun en az yüzde 10 seviyelerine gelmesi için bakanlığımız çalışıyor" diye konuştu. Kotanın yüzde 10'a gelmesi durumunda balık ihracatının ikiye katlanacağını vurgulayan Sagun, Türk balık firmalarının hızla büyüdüğünü hatta fuarda Türkiye'ye ayrılan pavilyonun yetersiz kaldığını belirtti.

Levrek ve çipurada vergi tehlikesi

AB'ninTürkiye menşeili Gökkuşağı Alabalıkları ithalatına karşı geçici telafi edici vergisi başlattığını ve alabalık ihracatının yüzde 10 kayba uğradığını dile getiren Sagun, benzer tehlikenin en büyük ihracat kalemi levrek ve çipurada da söz konusu olduğunu söyledi. "İspanya ülkemiz menşeli levrek ve çipura ithalatına karşı bir sübvansiyon soruşturması için AB komisyonuna başvurdu. Türkiye, balık üreticiliğinde Yunanistan'ın önüne geçti" diye konuştu.

Havaalanında 2.5 saat kuyruk

Belçika'nınbaşkenti Brüksel'de terör saldırılarına hedef olan Zaventem Havalimanı'nda yaşanan patlama sonrası ülkede korku hakim. Toplu taşıma alanları ve alışveriş caddeleri üzerinde çelik yelekli, eli silahlı askerler nöbet tutuyor. Brüksel Türkiye Büyükelçisi Hakan Olcay şunları söylüyor: "Havaalanı yüzde 20-30 kapasiteyle çalışıyor. THY'nin 5 seferinden 2'si yapılabiliyor. Burada 220 bin Türk yaşıyor." Havalimanında işleyiş çadırlarda sağlanıyor. Tek bir güvenlik noktasıyla iş yapıldığı için kuyruklar havalimanı dışına uzanıyor. İnsanlar uçuş saatlerinden 3 saat önce havalimanına gidiyor. Çadırlarda 2.5 saati bulan bekleyişten sonra yolcular 3. güvenlik noktasından geçip ana binaya ulaşabiliyor. Ülkede yeni düzenlemeler hayata geçmek üzere. Akşam 21.30'la sabah 07.00 arasında ev basma yasağı kalkacak. 24 saat olan gözaltı süresi 72 saate çıkacak. Kimlik kartı bulundurma şartı getirilecek.

PINAR ÇELİK NACAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber