Belli miktarda kolesterol şart

Kolesterol yaygın kanının aksine bir hastalık değil, insan vücudu için olmazsa olmaz bir sterol. Ancak olması gereken miktarı aşarsa sağlık problemi yaratabilir. İşte kolesterol hakkında bilinmesi gerekenler

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Nisan 2016 08:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Belli miktarda kolesterol şart

Kolesterol vücudumuzun tüm dokularında, özellikle beyin, sinirler, böbrek üstü bezlerinde ve karaciğerde bulunan ana steroldür. Aynı zamanda D vitamini ön maddesidir. Ancak olması gerekenden fazla miktarda olduğu zaman sağlık problemi yaratır. Mesela kanda fazla miktarda bulunması kanın akışkanlığını azaltır, damar çeperlerinde birikip damarları daraltır ve kalbi yorar. Beraberinde damar sertliği, safra taşı, yüksek tansiyon gibi hastalıkların oluşmasında etkili olur. Kolesterol hem vücudumuzda üretilir hem de yiyeceklerle alınır. Yiyeceklerle aldığımız kolesterolün kaynağı hayvansal besinlerdir. Bitkisel hiçbir yiyecek kolesterol içermez. Kolesterolü yüksek olan hastaların hayvansal besin tüketimini ihtiyacına göre düzenlemek kolesterol diyetinin ilk adımını oluşturur. Kolesterol içeren hayvansal gıdalar et, tavuk, balık, yumurta, peynir, süt, yoğurt her gün belirli bir miktarda tüketilmelidir. "Bu yiyecekler kolesterol içeriyor, kolesterol hastaları hiç tüketmemeli" şeklindeki yaklaşımlar da yanlıştır. Çünkü vücut her gün belirli bir miktarda kolesterol almalıdır. Aksi takdirde hiç kolesterol alınmadığında vücutta karaciğerde, böbrek üstü bezlerde, deride ve bağırsaklarda kolesterol sentezi artar ve vücut kolesterol üretimi konusunda ölçüyü kaçırır, kandaki kolesterol değeri daha da yükselir.

YUMURTAYI SUÇLAMAYIN

l Her öğünde çiğ sebze tüketilmeli.

l Ekmek ve grubu yiyecekler tam tahıl, tam buğday gibi entegre olarak tüketilmeli.

l Haftada 2-3 gün balık tüketilmeli.

l Kuru baklagiller haftada en az 1- 2 defa tüketilmeli.

l Şişmanlık kolesterolü yükseltir. Fazla kilo almamalı, kilo kontrolüne dikkat etmeliyiz.

l Izgara, haşlama, fırında hazırlanan besinleri veya tencere yemeği daha çok tercih etmeliyiz.

l Yumurtayı suçlamayın. Günde 1 adetten fazla ve katı yağla birlikte yemediğiniz müddetçe yumurta kan kolesterol seviyesini yükseltmez. Yumurta çok kaliteli bir demir ve zengin protein kaynağıdır.

l Kuruyemişlerin düzenli ve belirli bir miktarda tüketimi, kan kolesterol dengesini düzeltmekte etkilidir. Badem, ceviz veya fındık her gün düzenli olarak ortalama 1 avuç kadar tüketilmelidir.

l Salatalarınızda zeytinyağı olsun, düzenli ve ölçülü zeytinyağı kullanımı HDL-LDL kolesterol ( iyi-kötü kolesterol ) oranını dengeler

l Su tüketimine özen gösterin ve günde 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

l Alkol tüketimi, kolesterol seviyenizi bozar, karaciğerinizi yorar. Olabilecek en az düzeyde tüketmeye özen gösterin.

l Sigarayı kesinlikle bırakın. Sigara da kolesterol yüksekliği gibi bir kardiyovasküler risk faktörüdür.

Sigara ayrıca akciğer kanseri, akciğer hastalığı, beyin kanaması ve birçok kansere de zemin hazırlar.

l Bol bol yürüyüş ve spor yapmak kolesterol dengesini düzeltmekte çok etkili. Ne kadar hareketli yaşarsanız, kan kolesterolünüze o kadar sözünüz geçer. Düzenli ve sürekli hareket kötü kolesterol LDL'yi düşürür, iyi huylu kolesterol HDL'yi yükseltir. Her gün minimum 30 dakika yürümek sağlıklı bir seçimdir.

NİL ŞAHİN GÜRHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber