'Kumpas yüzünden kanser oldu'

Paralel Yapı'nın Ergenekon kuşatmasıyla örgütün hedefi haline gelerek davadan uzaklaştırılan Köksal Şengün Yargıdaki sayıları hala fazla Ama devlet onlarla nasıl mücadele etmesi gerektiğini biliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 02 Mayıs 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kumpas yüzünden kanser oldu'

Türkiye, Hakim Köksal Şengün ismini ilk olarak Ergenekon davaları ile tanıdı. 25 yıllık Devlet Güvenlik Mahkemeleri deneyimi olan Köksal Şengün, Özel Yetkili Mahkemeler'de de bu başarısını sürdüren bir isimdi. Bir kura sonucu Türkiye'yi sarsacak Ergenekon davasının başkanlığına getirilmişti. Paralel Yapı'nın yargı ayağının Ergeneken davasını kuşatmasıyla birlikte bu örgütün hedefi haline geldi. Uzun tutukluluk süresine ve dava sürecine yaptığı itirazlar nedeniyle hakkında bazı iftiralar ortaya atıldı. Telefonu Fetullahçı örgüt tarafından ya sadışı olarak dinlendi. Tüm bu yaşananların neticesinde 3 yıl sonra Ergenekon davasından uzaklaştırıldı. Bu süreçte sağlığını kaybeden Köksal Şengün emekliliğini istedi. Şengün'ü Trabzon Sürmene'deki baba evinde bulduk. "Ben bu tartışmalardan uzak durmak istiyorum" diyen Ergenekon davasının ilk mahkeme başkanı SABAH için bozdu.

Köksal Bey yargıdaki maceralıyolculuğunuz kaç yıl sürdü?

İstanbul Vefa Lisesi ve İstanbulHukuk Fakültesi mezunuyum. 1976'daSiirt Pervari'de ilk görevime başladım.Diyarbakır Devlet GüvenlikMahkemesi'nde çalıştım. 7 yılımGüneydoğu'da geçti. Güneydoğu meselesihakkında konuşmayı kendime hakbilirim. Çünkü o kadar zamanım kendimemleketimde geçmedi. 40 yıl oldu.

Yargıtay'ın Ergenekon davasıhakkındaki gerekçeli kararınınasıl yorumladınız?

Ne söyleyebilirim. Kararda yazılanlarınhepsi doğru. Çok yerindebir karar. Bence az bile yazmış.

Türkiye sizi Ergenekon davasıile tanıdı. Davanın mahkemebaşkanlığına nasıl atandınız?

Bu tür davalara bakan 6 mahkemevardı. Ergenekon davası hakkındatahkikat yapıldı, kura çekildive kuranın bize düştüğü söylendi.İsteyerek bu davayı kimse almaz.

Yargılamaya ve tutukluluksürelerine hep itiraz ettiniz. Budavada bir şeylerin ters gittiğiniilk nasıl anladınız?

Davanın açılma şekli, içindekikişiler, kamuoyunda yürüme şeklindendeğişik bir dava olduğu belliydi.Birbiriyle uyumlu olmayanbirçok insan bir araya getirilmişti.Böyle bir davanın olmayacağı çokaçıktı. Bence bu yapı tek başına yargıyıele geçirmedi. Tek başlarına bukadar ileri gitmeyi başaramazlardı.

Neler yaşandı bu süreçte?

Dava açıldıktan 3 yıl sonra davanındışında kaldım. Başlangıçtadava normal seyri içerisinde gidiyordu.Ama ters giden bir şeylervardı. Yapılan her şey ortadaydı.Gizli kapaklı hiç çalışmadılar. Okadar değişik bir şey ki bu. Birçokinsanı bir torbanın içine attılar.Burada özel bir kasıt olduğu çokbelliydi. Aynı davadan yargılananinsanlar dışarıda birbirini görsekavga ederler. Ama burada aynıdavadan yargılandılar.

Dava sürecinde en çok hanginoktada itirazlarınız oldu?

Tahliye kararlarının verilmemesineve hastaların durumuna yönelikitirazlarım oldu.

Vefat etmeden 5 gün öncetahliye edilen Kuddusi Okkır dabunlardan biri sanırım?

Dava açılmadan vefat ettiKuddusi Okkır. Okkır'ı rapor almayabile gönderemedik. Bize çeşitlihastaneler gösterdiler. Paralel Yapıdediğiniz yapının sadece adliyedekolu yok. Birçok yerde vardı kolu.

Adli Tıp'ta da etkili mi buyapı?

Adli Tıp'ta etkili olduklarını biliyorum.Olmayacak raporlar verildi.

O dönemde Başbakan olanErdoğan, İlker Başbuğ'un tutuklanmasınaaçık itiraz etmişti. Siznasıl değerlendirdiniz?

Devletin sırlarını taşıyan birinsan hiç devlete ihanet eder mi?Çok aşağılayıcı davalar yaşandı.

Peki bu insanlara neden buiftiralar atıldı?

Orduyu pasifize etmeyi planlıyorlardı.Hepsine bakın, düşünceleribelli bir noktada birleşen insanlar.İnsanları kafa yapılarına ve mevkilerinegöre kodladılar. Yerlerini isehemen doldurdular.

Ergenekon, Balyoz, AskeriCasusluk davası gibi sayısız davalaraçıldı. Hukukun en çok zorlandığıdava hangisiydi?

Hepsinin özgün yönleri vardı.Olmayan deliller davanın içinekonuldu. Şimdi hepsi ortaya çıktı.

Mahkeme heyeti ve savcılarlagörüşmeleriniz oldu mu?İtirazlarınızı ilettiniz mi?

Hakimlerle görüşüyordum.Savcılarla hiçbir şekilde görüşmedim.Zekeriya Öz denilen adamlahiç konuşmadım.

Balyoz davası da beraatlasonuçlandı. O dava hakkında nesöylemek istersiniz?

Balyoz davası Ergenekondavasından daha rezil birdava.

Altına attığınızimzalar arasındasizi en çok rahatsızeden karar neoldu?

O insanlarıntamamının tutuklanmamasıgerekiyordu.

PekiErgenekon'uniçi tamamen boşmuydu?

İçerideki insanlarınbazılarınınbelirli suçları olabilir.Somut olaylarıbize getirdiler,lanse ettiler.Danıştay olayınınbumahkeme ile neilgisi vardı? 10el bombasıylasilahlıterör örgütüolmazdı.Danıştaysaldırısınıdavanıniçine koyarakörgüt suçlamasıtamamlanmış oldu.

"17 ARALIK'LA SON BİR ÇIKIŞ YAPALIM DEDİLER"

Yargıladığınız insanlarladaha sonra karşılaştınız mı?

Karşılaşmadım. Görüşürüm,öyle bir sorunum yok. Hiç kimsebenim düşmanım değil. Ben layıkıylagörevimi yapmaya çalıştım.hsyk ve yargıtay seçimleri

Peki devlet yargıdaki buParalel Örgüt Yapılanması ilenasıl mücadele edecek?

Bu yapının yargıdaki sayısıhala fazla. 4 bin, 5 bin kişioldukları söyleniyor. Yargıtay veHSYK seçimlerinde alınan sonuçlarbunu gösteriyor. Ama bunlarlanasıl mücadele edileceğini söylersembeni yine başka yerlere çekerler.

Peki yargıdaki ve emniyettekibu yapı son tahlilde nedenbaşarısız oldu?

Hakan Fidan'ın MİT krizi ilebaşladı. Kendilerini yüksekte gördüler.17 Aralık'ta son bir çıkışyapalım dediler ama başaramadılar.

O süreçte size iftira daatıldı. Telefonlarınız yasadışıolarak dinlendi.

Bu zamana kadar bana kimsebir soru sormadı. 25 yıl DevletGüvenlik Mahkemeleri'nde çalıştım.Bu kadar süre boyunca omahkemelerde benim kadar çalışanbaşka bir insan yok. Bir açığımolsaydı o mahkemelerdegörev alamazdım. Oraya gelenhakim ve savcılar seçilmiş insanlardanalınırdı.

'HERKES HER ŞEYİ YAZDI ZATEN'

Ergenekondavasındanuzaklaştırıldıktansonra neler yaptınız?

Beni Bolu'ya verdiler.Bolu'da hastalığımortaya çıktı. TayinimDüzce'ye çıktı amaemeklilik istedim.Sürmene'de veİstanbul'da yaşıyorum.Bundansonra hiçbirplanım yok.Avukatlık yapmıyorum,kitap yazmayıda düşünmüyorum.Herkesher şeyiyazdızaten.

'AKCİĞER KANSERİYİM'

Sağlığınızı kaybetmenizdeo dönemdeyaşadıklarınızınetkisi olmuş mudur?Şu anda akciğerkanseriyim. Bu süreçteyaşadıklarımın etkisiolmaz olur mu?Ben bu mesleği 40 yılyaptım. Üzülmez olurmuyum?

İSA TATLICAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber