Emeklilere kıymayın efendiler

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SON zamanlarda, emeklilerin morali çok bozuk.

Arka arkaya, emekliler aleyhine çıkan ya da çıkartılmak istenen yasaları öğrendikçe, canları sıkılıyor. Bir bakıyorlar, emeklinin üç kuruşluk gelirleri kısılıyor. Yeni yükler getiriliyor. Bir de bakıyorlar; banka hissesi satıp 2 milyar dolar kazananların, 2 dolar dahi vergi ödemediklerini, 390 bin YTL'ye kadar Hazine Bonosu faizine hiç vergi olmadığını görüyorlar. Moralleri daha çok bozuluyor.

Birkaç örnek sıralayalım.

VERGİ İADESİ KALDIRILDI

Önce, "vergi iadesi" kaldırıldı. Fiş toplayıp, vergi iadesi alan emeklilere, yüzde 5 iade verilmesinden vazgeçildi. Aylıklarına yüzde 4 zam yapılarak, 1 puanlık indirim yapıldı. IMF talimatlı bu olayda, 400 milyon YTL tasarruf sağlandı.

ÇALIŞAN EMEKLİYE ŞOK

2007 yılından itibaren, çalışan emeklilerden, asgari ücretin yüzde 33,5'i (duruma göre yüzde 39'u) oranında "destek primi" alınacak. 178 YTL'den başlayan bu kesinti, beyan edilecek kazanca göre aylık 1156 YTL'ye kadar yükselebilecek.

Aldıkları üç kuruş aylıkla geçinemedikleri için, ilerlemiş yaşlarına rağmen çalışmak zorunda kalan emekliler, çalıştıkları için çok yüksek "destek primi" istenmesini anlamakta zorlanıyorlar.

EMLAK VERGİSİ ŞOKU

Şu anda, Türkiye sınırları içinde, bir tek konutu olan emekliler, Emlak Vergisi ödemiyorlar. Ancak, Meclis'te bekleyen "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı" ile, emeklilerden de "emlak vergisi" alınması amaçlanıyor.

Bu yetmiyormuş gibi, emeklilerin evleri için ödeyecekleri emlak vergisi oranının da yüzde 50 artırılması öngörülüyor.

HUZUREVİNE LÜKS VERGİSİ

Yurtlardan yüzde 8 KDV alınırken, emeklilerin de kaldığı huzurevlerinden, yüzde 18 KDV alınıyor.

Bunu da anlamak mümkün değil.

Şu anda çalışmakta olanlar; gün gelecek siz de emekli olacaksınız.

Bu nedenle emeklilere kıymayın efendiler...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber