Meclis'te HDP terörüne izin verilmeyecek

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik bugün yapılacak Anayasa Komisyonu toplantısına vekil danışmanları alınmayacak ve HDP'lilerin tahriklerini önleyecek önlemler alınacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Mayıs 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'te HDP terörüne izin verilmeyecek

Şerife Güzel

Anayasa Komisyonu'nun dokunulmazlıklarla ilgili bugün yapacağı toplantıda, HDP'lilerin provokasyonuna izin verilmemesi için sıkı tedbirler uygulanacak. Salona hiçbir milletvekilinin danışmanı alınmayacak. AK Parti'den çok sayıda milletvekili salona gelerek, HDP'lilerin fiziki şiddete dönüşebilecek hareketlerde bulunmalarının önüne geçilecek.

DANIŞMANLARA YASAK

Komisyona ilişkin ilk tedbir, HDP'li milletvekillerinin danışmanlarına yönelik olarak uygulanacak. Perşembe günkü toplantıda HDP'li milletvekillerinin, provokasyonun bir parçası olarak salona soktuğu ve dışarı çıkartılmamaları için de ciddi bir mücadele verdiği danışmanlar, bugünkü toplantıya kesinlikle alınmayacak. Komisyon üyesi olan milletvekillerinin yanı sıra, üye olmayanlar da komisyon toplantısına her zamanki gibi gelebilecekler. Ancak ne komisyon üyelerinin ne de diğer milletvekillerinin danışmanlarının içeri girmesine izin verilmeyecek.

BAHANELERİ OLMAYACAK

Komisyondaki ikinci tedbir de, HDP'lilerin, "komisyon toplantısı görüntüye kapatılmasın" yönündeki baskılarını azaltmaya dönük olacak. HDP'lilerin, "görüntülü basının dışarı çıkartılmasını" bahane ederek yeni bir kışkırtmaya girmelerinin önüne geçilmek için kamera ve foto muhabirlerinin görüntü alıp almamalarına, bu sabah yapılacak son değerlendirmede karar verilecek. TBMM TV'nin çekeceği görüntülerin servis edilmesi üzerinde duruluyor.

ARA VERİLEBİLECEK

Komisyonun bugün saat 15.00''te gerçekleştirilecek toplantısı, TBMM Genel Kurulu'ndaki "gensoru" görüşmeleriyle çakışacağı için, Genel Kurul'daki görüşmelerin seyrine göre gerekirse komisyon toplantısına ara verilecek.

VEKİLLERDEN YAKIN MARKAJ

Geçmiş dönemlerde kritik yasaların görüşmeleri sırasında çıkan benzer kavgalardan yola çıkan AK Parti grup yönetimi, komisyon salonuna çok sayıda AK Parti'li milletvekili getirerek fiziki üstünlüğün HDP'lilerde olmasını önlemeye çalışacak. Komisyon toplantısını izlemeye gelen çok sayıda AK Parti'li milletvekili, HDP'lilerin fiziki şiddete dökülebilecek bir ortam oluşturmasının önüne geçilmesinde önemli bir etken olacak.

KAVGA YARIM BIRAKMIŞTI

TBMM Anayasa Komisyonu'nun dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere geçtiğimiz perşembe günü yaptığı toplantı, HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı korkusuyla gerçekleştirdikleri provokasyonlar sonucu çıkan kavga dolayısıyla yarıda kalmıştı.

KOMİSYON GÖREVİNİ YAPACAK

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Komisyonunda bugün görüşülecek dokunulmazlıklar dosyaları ile ilgili gazetecilerin sorularını şöyle cevaplandırdı: "Türkiye bir hukuk devleti. Bir konuyu beğenirsiniz beğenmezsiniz, katılırsınız katılmazsınız ama normal hukuki süreçler içerisinde Anayasa Komisyonuna gelmiş olan bir teklifi ancak orada barışçıl bir şekilde konuşarak eleştirebilirsiniz ama şiddet uygulamak, bu hiçbir yere yakışmaz ama hele hele Meclisimize hiç yakışmaz. Dolayısıyla kesinlikle Anayasa Komisyonu, normal çalışmasını yapacak. Normal hukuki süreç işleyecek." Herkesin normal hukuki sürecin, siyasi sürecin işlemesine katkıda bulunması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Kimse de Meclis'i şiddet görüntüleriyle hatırlanacak şekilde istismar etmemeli. TBMM'nin bir onuru vardır, vakarı vardır. Bazen gördüğümüz tablolar hepimizi üzüyor. Oraya milletimiz baktığında, Meclis çalışmalarına... Orada, edebi, nezaketi ve çalışma usul ve erkanına olan riayeti görmek ister. Ne olursa olsun yarın (bugün) Anayasa Komisyonu normal faaliyetini yapacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber