Pazar 4 milyar $'a ulaştı 'inşaatçılar' telefoncu oldu

'Dayanıklı' veya 'sert' olarak tanımlanan mobil cihazların satışları 2015 yılında 4 milyar dolara ulaştı. İnşaat araç ve malzemeleri üreticisi Caterpiller'ın ardından bir başka dev DeWalt da kendi markasıyla akıllı telefon üretti.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Mayıs 2016 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Pazar 4 milyar $'a ulaştı 'inşaatçılar' telefoncu oldu

SELİM KARAHAN

Birçok kullanıcı ne kadar iyi bir koruma veya kılıfı olursa olsun, belki dikkatsizlik belki de kaçınızlmaz bir kaderin sonucu olarak cihazını talihsiz bir şekilde düşürmüştür. Yüksekten sert bir yüzeye veya suya düşen bir akıllı telefonun hayatta kalması çok zordur. Zorlu koşullarda çalışmak zorunda kalan mühendis ve işçilerin yanında doğa sporları meraklıları bu sorunla diğerlerine göre daha sık karşılaşıyor. Akıllı telefonların hayatın her alanının değişilmezi olması sebiyle 'dayanıklı' akıllı telefonlara olan talep de her geçen gün artıyor.

İLK TELEFON 2013'TE

ABD merkezli araştırma şirketi VDC Research'ün verilerine göre dayanıklı mobil cihaz pazarı geçtiğimiz yıl 4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Pazarın bu büyüklüğü yeni oyuncuların da girmesine sebep oldu. Türkiye'de henüz çok kişinin elinde görülmese de inşaat aracı ve malzemeleri üreticisi Caterpiller'ın Cat marka telefonları dünyanın en popüler dayanıklı telefonları arasında bulunuyor. Firma ilk Cat Phone'u 2013 yılında üretmişti. 2014'te ise telefonları akıllandı. Caterpiller'ın ardından bir başka 'inşaatçı' DeWalt geçen hafta ilk dayanıklı akıllı telefonunu tanıttı. İnşaat sektöründe tecrübesi olan şirketlerin zorlu koşularda yoğun tecrübeye sahip olmalara bu alanda onları bir adım öbne çıkarıyor.

ÜST STANDART KORUMA

Dayanıklı telefonlar standart akıllı telefonlara göre toza, suya ve darbelere çok daha dirençli oluyor. Bunun yanında pilleri de ortalama akıllı telefonlara göre daha uzun ömre sahip. Avrupa Komisyonu'nun cihazların dış etkenlere dayanıklılığını sınıflandıran IP dereceleri bulunuyor. Dayanıklı telegfonlar en üst sınıf olan IP 68 derecesinini üzerinde standartlara sahip. Üretim aşamasında çok daha zorlu testlerden geçiyorlar.

Termal çekim yapıyor

Dayanıklı telefonlar yüksek koruma seviyeleri sebebiyle Samsung, Apple gibi firmaların telefonlarına göre daha kalın oluyor. Cat S60 12.7mm kalınlığıyla dayanıklı telefonların en incelerinden birisi. Şubat ayında tanıtılan S60'ın kamerası detaylı termal çekim yapabiliyor. 4.7 inç HD ekrana ve 13 megapiksellik ön kameraya sahip telefon 5 metre derinlikte 60 dakika su altında kalabiliyor.

Kablosuz şarj oluyor

DeWalt'ın çarşamba günü tanıttığı MD-501 IP68 uyumlu. 2 metre derinlikte 30 dakika boyunca suda kalabiliyor. Bunun yanında 2 metreye kadar yükseklikten düşmelerde herhangi bir bozulma yaşamıyor. -20 ve 60 dereceler arasındaki sıcaklıklarda sorunsuz çalışıyor. 14 mm kalınlığındaki 5 inç ekrana sahip telefon Android işletim sistemiyle çalışıyor. 13 megapiksellik ö kameraya sahip. 3020 mAh'lık pili yoğun kullanımla 1 günü çok rahat çıkarabiliyor. Kablosuz şarj özelliği bulunuyor.

Islak el ve eldivenle kullanılıyor

2006 yılından beri dayanıklı cihazlar üreten Ruggear yakın zamanda ilk akıllı telefonu RG 730'u çıkarttı. Kablosuz şarj özelliği bulunan telefon gövdesinde kullanılan özel metal alaşımlar sayesinde düşmelere karşı dayanıklı. Bunun yanında eldiven ve ıslak elle kullanılabiliyor olması belli meslekler için daha cazip hale getiriyor. 5 inçlik ekrana sahip 13 megapisellik arka kameraya sahip telefon Androis işletim sistemiyle çalışıyor.

Japon Kyocera gürültüye meydan okuyor

Japon devi Kyocera ürrettiği dayanıklı akıllı telefonlarda kendi geliştirdiği Smart Sonic Receiver teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji en gürültülü ortamlarda bile rahat bir konuşma olanağı sunuyor. Firma bu özellik ile inşaat, petrol ve maden sektörlerini hedefliyor. 'Askeri standartlara uygun' bir şekilde üretilen Kyocera KC-S701 -30 ve 60 derece sıcaklıkları arasında sorunsuz çalışıyor. Tam altı saat boyunca yoğun toza maruz kalsa da bozulmuyor. 1.5 metre derinlikte 30 dakika boyunca su altında kalabiliyor. 4.5 inçlik HD ekrana ve 8 megapiksellik arka kameraya sahip telefon 182 gram ağırlığında.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber