HDP'li vekil: Gerçekten insanın sinirini bozuyorsun

Beştaş, yeniden AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'na hitaben, "Gerçekten insanın sinirini bozuyorsun." ifadesini kullandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2016 19:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP'li vekil: Gerçekten insanın sinirini bozuyorsun

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Anayasa Komisyonundaki görüşmelerinde konuşan AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, "Şu anda terörle mücadele tamamen meşrudur ve uygundur." dedi.

TBMM Anayasa Komisyonunda, hakkında dosya olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, kendileri ve danışmanlarının hedef tahtasına konulduğunu belirterek, çeşitli gazetelerde yer alan haberleri okudu. Beştaş, "Hiç kimse bize ne 'teröristlik' iddiasında bulunabilir ne de danışman arkadaşlarımıza 'bozuntu', 'eşkıya' diyemez." ifadesini kullandı.

Komisyon çalışmalarını engelleme gayelerinin olmadığını savunan Beştaş, şöyle devam etti:

"Biz aynen hükümet sıralarında oturan milletvekilleri gibi aynı prosedürle, halk iradesiyle buraya gelmiş durumdayız. Çarşamba günü akşam kolluk tasarısına ilişkin görüşmelerde 150 iktidar partili vekil, bizim yedi arkadaşımızı linç etmek üzere girişimde bulundular. Danışmanlarımıza ve bize saldırmaktan onlara ekmek çıkmaz. Hiçbir rejimde, hiçbir iktidarın asla ağzına almaması gereken sözlerle, grubumuz, grubumuzun danışmanları, partimiz ve partimize oy veren milyonlarca insan aşağılanmakta ve dışlanmaktadır."

- Gülme tartışması

Meral Danış Beştaş, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'na hitaben, "Sizin sırıtmanıza da gerek yok." dedi. AK Partililer ise "Sen diktatör müsün?" diyerek tepki gösterdi. Beştaş, "Bizim için danışmanlar çantalarımızı taşıyan ya da yerde yatan insanları tekmelemek değildir. Bizim için danışmanlar bizleri bilgi ve belgelerle destekleyen, kafa yoran kişilerdir. Bizim danışmanların görevi asla tetikçilik değildir." diye konuştu.

Beştaş, yeniden AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'na hitaben, "Gerçekten insanın sinirini bozuyorsun." ifadesini kullandı.

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop Beştaş'ı uyararak, komisyona hitap edilmesini istedi.

Sözlerine devam eden Beştaş, teklifin Anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Beştaş, bütün illerin savcılıklarına "HDP'lilerle ilgili dokunulmazlık süreçlerini hızlandırın. Elinizde dosya yoksa oluşturun." yönünde talimat verildiğini iddia etti. HDP'li bir milletvekili hakkında bugün Meclis'e gelen fezlekede suç tarihinin 21 Ağustos 2016 olarak düzenlendiğini anlatan Beştaş, "O kadar acele ediyorlar ki gelmeyen bir tarihin fezlekesini hazırlıyorlar." dedi.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, hazırlanan fezlekeler arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin bir kanun teklifinin masada olduğunu ve bunu görüştüklerini hatırlattı.

Petek, teklifin görüşülüp karara bağlanması için toplantının yapıldığını, fakat siyasal özgürlükleri sadece kendi baktığı pencereden kendisi için dile getirenlerin tabloyu kamuoyuna olduğundan farklı gösterdiğini söyledi.

Petek, "Bazı gazete manşetlerini gösterip bunlar üzerinden bir yere varmak isteyenler, Türkiye'de basının özgür olmadığını, baskı altında bulunduğunu iddia eden insanlardır. Hükümetin baskısı ile bu tip manşetlerin önlenmesi mi daha demokrattır? Türkiye, hukuk devletidir. Aksayan veya eksik tarafları varsa içinde bulunduğumuz komisyona bir kanun teklifi gelir, bu teklif de milletin iradesi doğrultusunda verilecek kararlarla kabul edilir veya reddedilir." diye konuştu.

Petek, Beştaş'ın açıklamasına bakıldığı zaman gerçeklerin alt üst edildiğini dile getirdi.

- "Terörle mücadele tamamen meşrudur ve uygundur"

Hukuk devletinin en önemli vazifesinin yaşam hakkını teminat altına alması olduğunu dile getiren Petek, şunları kaydetti:

"Bunun tesisi için dünyanın bütün ülkelerinde devletler gerekli önlemleri alır. Bu önlemler birilerinin keyfi olarak direktif vermesi ile mi yürüyor yoksa Anayasa ve kanunların çizgisinde mi yürüyor, ben buna bakarım. Sık sık gündeme gelen terör hadiselerinde işimize geldiği zaman müracaat ettiğimiz AİHM kararlarına bir bakalım. Teröre destek veren bir partinin olamayacağını söyler. Hükümetin tedbirleri alması ve uygulaması gerekir.

Şu anda terörle mücadele tamamen meşrudur ve uygundur. Az önce konuşulduğu gibi bir savaş yoktur. Katil teröristlerin yetim bıraktığı yavruları gördüğümüzde yüreğimiz sızlıyor. Bu konuşmaları yapanların yüreği sızlamıyor mu ki bir defa terör örgütüne bir şey söylemiyorlar. Biz bir canın bile haksız yere kaybını istemiyoruz. Kim olursa olsun.

Tehdit edilmeye kalkıldığı zaman bu ülke, bu hükümet hiç kimsenin tehdidine boyun eğmez. Sayın Beştaş, 'bu darbe önlenmeli' diyor. Demokratik bir yoldan bir Anayasa değişikliği teklifinin darbe olduğu nerede görülmüştür? Biz keyfiliği kabul etmiyoruz."

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, komisyonun çalışma ortamını eleştirerek, ortamın uygun olmadığını belirtti.

Kalıcı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Emir, Türkiye'de yaşanan terör olaylarının gerekçe gösterilerek bir düzenleme yapıldığını, ancak Türkiye'de terörün yeni olmadığını kaydetti.

Emir, şöyle devam etti:

"Bu tasarı çok çeşitli açılardan değerlendirildiği zaman Anayasa'ya açıkça aykırılıklar teşkil etmektedir. Dokunulmazlıkların kaldırılmasında Meclis belirleyici roldedir. Dosyalara tek tek Meclis karar verir. Siz burada niye milli iradeyi devre dışı bırakıyorsunuz? Geçici bir madde ile Anayasa'nın bir maddesini bir süreliğine askıya alıyorsunuz. Hukuk birinci sınıfta bile bunun olamayacağı anlatılır. Bu madde iyiyse dokunmayın, kötüyse de kaldırın. Geçici askıya almalarla bir yere varamazsınız."

Teklifin siyasi açıdan da değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Emir, teklifin iç barışa katkı sunmayacağını savundu. Emir, "Kişisel görüşüm AKP'nin kapalı oylamada büyük fire vereceği ve bu teklifi çekmeye mecbur kalacağı yönündedir" dedi.

CHP olarak ilkesel duruşlarına devam edeceklerini vurgulayan Emir, teklifi Genel Kurula götürme konusunda geri durmayacaklarını, dokunulmazlık konusunda korkularının olmadığını bildirdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, hiçbir partinin dokunulmazlıklar üzerinden rol kapmaya çalışmaması gerektiğini belirterek, herkesin bir veya iki ay önce söylediğinin arkasında durmasını istedi. Birkan, kamuoyunun AK Parti aleyhine manipüle edildiğini söyledi.

Dokunulmazlıklar konusunda birçok şeyin söylendiğini hatırlatan Birkan, "Buyrun hodri meydan." ifadesini kullandı. Birkan, bazı milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için dilekçeler verdiğini hatırlattı.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, salondaki sıkışıklığa rağmen çok sayıda bürokratın çağrılmasının nedenini sordu. Sancar, "Daha dün yayınlanan pelikan dosyasına bir bakın. Bir süredir bunların konuşulması ile başlayan, giderek daha da ısınacağı anlaşılan bir sürecin içerisindeyiz. Kendi parti içi hesaplaşmanızı, HDP'yi günah keçisi yaparak örtemezsiniz." diye konuştu.

AK Parti milletvekilleri ise Sancar'a "Sen kendi işine bak." diye tepki gösterdi.

Sancar'ın "Bu sadece parti içi mesele değildir." demesi üzerine bazı AK Parti'li milletvekili ise "Avucunu yalarsın." dedi. Sancar, teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.

Sancar'ın "Eminim akademide bunu tartışıyor olsaydık Mustafa Hocam da buna karşı çıkardı." demesine Şentop, "Ben kaleme aldım hocam. Öneri de benden çıktı." yanıtını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise çözüm sürecinde yaşananların kronolojisini sıralayarak, "Çözüme kimin ihanet edip etmediği bu tarihler içerisinde çok net var." diye konuştu. Turan, "Hocamıza bir şehit veya gazi evine gitmesini tavsiye ediyorum. O zaman görecektir kamuoyu baskısı var mıdır, yok mudur; ateşin nereyi yaktığını." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber