KOBİ denizden elektrik üretecek

Türkiye, alternatif enerjide vites büyütüyor. Kömürden, güneş ve rüzgara kadar hemen her alanda canlanan yerli kaynaklara yakın zamanda deniz de eklenecek. Yalçın Güneş'in projesi görücüye çıktı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Mayıs 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KOBİ denizden elektrik üretecek

Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak üzere birçok proje devreye alınmış durumda. Güneş ve rüzgar enerjisinde atılan adımlar ekonomiye önemli katkı sağladı. Sırada ise denizlerden enerji üretmek var. Bu konuda Türk mühendis Yalçın Güneş ve ekibinin geliştirdiği ve dünyada da büyük yankı uyandıran deniz dalgasından elektrik üreten yüzde 100 yerli makine büyük heyecan uyandırdı. Sistemin en önemli özelliklerinden biri de projenin KOBİ'ler ve girişimciler açısından da büyük fırsatlar içeriyor olması. Deniz enerjisinde birçok yeni yatırımcı hedefleyen Yalçın Güneş'in sistemi bu anlamda yeni bir iş kolu yaratmayı hedefliyor.

TÜBİTAK VE KOSGEB DESTEKLEDİ

Yalçın Güneş 2011'de başladığı çalışmalarını her geçen gün güçlendiriyor. Sistemin tam kapasite ile çalıştığında Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını tamamen bitirebileceğini söyleyen Güneş, geliştirdiği bu cihaz için bugüne kadar KOSGEB'den 400 bin, TÜBİTAK'tan 470 bin lira destek aldı. İlk test çalışmasını 2011'de Akçakoca'da denize indirdiği cihazla yapan Güneş, o tarihte saatte 1.5 kilovat elektrik üretebiliyordu. Doğalgaza alternatif, elektriği bedava üreten cihazın kapasitesi yeni eklemeler ile 10 katına çıkmış durumda. Yalçın Güneş bugün saatte 100 kilovat elektrik üretme kapasitesine ulaştı. Bu da 200 evin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Türkiye'de bin 800 km sahilin olduğunu belirten Güneş, "Bazı bölgelerinde yoğun bazılarında zayıf enerji var. Ancak hepsinde ererji var" diye konuştu.

METİN CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber